Címlap Állatvilág Európa egyik ...

Európa egyik legnagyobb szárazföldi poloskája is imádja Pécset, egyre több van belőlük a városban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár első pillantásra különbözik társaitól a barna-fehér színű, hosszúkás és csápokkal rendelkező rovar, de ő is ugyanúgy poloska. Sőt, még ugrani is képes.

Nemcsak a zöld, hanem jóval nagyobb társa, a nyugati levéllábú poloska is egyre gyakoribb hívatlan vendég a háznál. Az Észak-Amerika nyugati partvidékéről érkezett faj a ’90-es évek végén bukkant fel először Olaszországban. Magyarországon 2007 óta ismert.

A világon több mint 40 000 poloska létezik, ebből Magyarországon 900 található meg. A „poloska” szó valójában nem egy konkrét bogárra, hanem egy egész rendre utal.

Fenyőfélék, főként a feketefenyők tobozait szívogatják

Télen pedig keresi azokat a búvóhelyeket, ahol áttelelhet. A tűleveleken, a rügyeken, a porzós és termős virágokon szívogatnak, de a lárvák és a poloskák csak akkor életképesek, ha hozzájuthatnak a tobozokba szorosan zárva fejlődő magvakhoz. Hosszú szipókájukkal erre képesek is, ha a tobozok még nem túl kemények.

Amerikából repülővel vagy hajóval érkezhettek Európába. A jól repülő poloskák a déli és nyugati légáramlatok segítségével, a saját szárnyaikon juthattak az újabb országokba.

Hozzánk Horvátországon keresztül érkeztek a Dunántúlra. Érdekesség, hogy egy év elteltével már Ausztriába is átrepültek

geket, dísznövényeket, de gyümölcs- és tűlevelű fákat is megfertőznek. Összesen több mint 100 növényfajt támadnak meg. A gyökérzöldségekre általában ártalmatlanok. 

Szaporodásuk, fejlődésük

A hideg beköszöntével a poloskák rejtekhelyet keresnek, így elfordulhat, hogy a lakóépületekbe is behúzódnak. Ez eredeti hazájukban kellemetlen méreteket ölt, nálunk eddig csak néhány példány keresett menedéket fenyves közeli épületben, főként faházban.

Jól látnak, jól repülnek

Ha meg akarjuk fogni őket, készüljünk arra, hogy ezek a poloskák meneküléskor erőteljes hátulsó lábpárukkal messze elrúgják magukat. Megfogásukkor ugyanúgy bűzmirigyeik váladékát is bevetik védekezésül. Összetartóak, a hím poloskák veszély esetén hátsó lábaikkal az ágat ütögetve adnak vészjeleket a többieknek.

A kertben is kárt tesznek

A kártevő rovarok a növények levélnedvével táplálkoznak, így a tápanyagok jelentős részét kiszívják belőlük. Ennek eredményeképpen a növények lassabban nőnek, kevesebbet teremnek, vagy kevesebb magot termelnek.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu