Címlap Állatvilág Kampányt indí...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyes városrészekben évek óta sok bosszúságot okoznak a varjak. A madarak hangosak, bepiszkítják a járdákat és a parkoló autókat, valamint szétszórják a szemetet a hulladéktároló edények környékén. A pécsi városüzemeltetési társaság kampányt indított a lakosság számára, hogy miképp védekezhetnek a varjak ellen.

A varjak törvény által védett madarak, elpusztításuk, károsításuk, költési időben történő zavarásuk tilos.

Az állomány visszaszorítása érdekében a Biokom szakemberei minden télen eltávolítják a varjúfészkeket, erre január közepétől a költés megkezdéséig, február végéig van lehetőség.

Tapasztalataink alapján az érintett burkolati részek, amelyek fölött a fészkeket, fészekkezdeményeket eltávolítják, jóval kisebb mértékben szennyeződnek. Ezzel a módszerrel nem tudjuk a varjúpopuláció méretét csökkenteni, de az intézkedésnek nem is ez a célja. Eredményt elsősorban a madarak olyan helyre való terelésével tudunk elérni, ahol a jelenlétük nem zavaró. Ilyenek a város körüli erdősávok, fasorok, fásítások

– fogalmazott Nagy Ervin városi főkertész, a társaság zöldterület-gazdálkodási vezetője.

A madártani szakemberek véleménye alapján fontos azonban megjegyezni, hogy a varjak egyfelől kíméletlen üldözésük miatt húzódtak be a szántóföldekről a külvárosi területekre, másfelől ma már itt könnyebben jutnak élelemhez, a magas lombkoronájú fák pedig kiváló fészeklelőhelyet biztosítanak számukra, így nem hajlandók visszatelepedni a mezőgazdasági területekre. Sok esetben a nyitott lakossági hulladékgyűjtő edényekből jutnak könnyen megszerezhető táplálékhoz, éppen ezért a legtöbbet a lakosság teheti a varjúpopuláció visszaszorításának érdekében. Ennek fontosságát hangsúlyozva a cég lakossági tájékoztató kampányt indított. A város érintett területein figyelemfelhívó matricákat ragasztott a hulladéktároló edényekre, valamint – együttműködve a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségével – a környéken lévő társasházak lépcsőházaiban plakátokat helyezett ki.

Ezzel összefüggésben a társaság az elmúlt év folyamán felmérte a lakossági hulladékgyűjtő edények állapotát is, hogy melyek azok, amelyek valamilyen hiba miatt nem zárhatók. Az ilyen edényekről a Biokom már tájékoztatta a tulajdonos társasházak közös képviselőit, valamint felajánlotta az esetlegesen sérült, nem jól záródó hulladékgyűjtők javítását, cseréjét is, amelyek közül többre már sor is került.