Címlap Állatvilág Több mint 300...

Több mint 300 kóbor kutyát fogtak be tavaly Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly több mint egymillió forintjába került az önkormányzatnak azon kóbor kutyáknak a befogása és elszállítása, amelyeket azóta sem keresett korábbi gazdájuk.

A pécsi ebrendészeti szolgálat honlapján rendszeresen közzéteszi a befogás időpontját, az állat viselkedését és befogott kóbor állatok fotóit.

A pécsi közterület-felügyelet kimutatása szerint tavaly 328 ebet fogtak be, 262 állat tulajdonosát nem sikerült felfedni, azokat nem váltották ki, s ezért esetükben nem fizették meg a beszállítás díjat, ami összesen 1 048 000 forintot tett ki. Az állatok befogási és szállítási költsége négyezer, a napi ellátási költsége 1500 forintot tesz ki.

Az önkormányzati rendelet egyébként részletesen tartalmazza a kedvtelésből folytatott állattartás szabályait, amit kevesen ismernek és ezért nem is tartják be. Néhány fontos dolgot kiemelünk, amivel nem árt tisztában lenni:

  • Minden állattartó köteles gondoskodni arról, hogy kedvtelésből tartott állata a közterületet, a többlakásos lakóépületek közös használatú helyiségeit (udvar, lift), közforgalmú közlekedési eszközöket ne szennyezze. Az okozott szennyeződést köteles azonnal eltávolítani, és a közterületet, közös helyiséget, közlekedési eszközt eredeti állapotába visszaállítani.
  • A kedvtelésből tartott állat esetén a kerítést oly módon kell kialakítani, hogy az megakadályozza az állat kiszabadulását és mások testi épségének veszélyeztetését.
  • Ilyen állatot tilos bevinni vendéglátóhelyre, kivéve ha az üzemeltető ezt megengedi.
  • Tilos bevinni élelmiszert árusító üzletbe, vásárcsarnokba vagy piac területére, vágóhídra, élelmiszer-feldolgozó üzembe, élelmiszerraktárba, közfürdő területére vagy játszótérre.
  • Tilos bevinni oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény területére, bölcsődébe, óvodába, iskolába, diákszállásra, munkásszállásra, kivéve ha oltatási célt szolgál.
  • Nagy testű ebek tartása esetén a lakás, ház, udvar, telep bejáratán jól látható módon a harapós kutyára, egyéb kutya tartása esetén kutyatartásra utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.
  • Ebet szabadon futtatni kizárólag e célra kijelölt (táblával megjelölt) területen szabad.
  • Többlakásos lakóépület közös használatú helyiségeiben kutyát csak pórázon lehet vezetni.