Címlap Állatvilág Újabb kiállít...
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November 23-tól január 31-ig a Magyarország halai elnevezésű edukatív kiállítás látható a pécsi vásárcsarnokban. A tárlat bemutatja a halászathoz használt látványos eszközöket és számos informatív elemmel szolgál. A kiállítás bővebb ismereteket nyújt a látogatóknak a Magyarországon élő halfajokról és azok jelentőségéről, sőt hazánkban honos élő halakkal is találkozhatnak a részvevők.

A halaknak kulcsszerepük van az ökoszisztémákban és a környezeti egyensúly, a biodiverzitás, valamint a táplálékellátás szempontjából is kiemelt szerepük van.

Magyarország rendkívül gazdag halfajokban. A hazai folyók, tavak és patakok kiváló élőhelyeket biztosítanak számukra. Az elmúlt években végzett kutatások alapján körülbelül 70-80 dokumentált halfaj él Magyarországon.

A Magyar Országos Horgász Szövetség honlapján elérhető adatok alapján a legnépszerűbb halak közé tartozik a ponty, a dévérkeszeg, az amur, a harcsa, a süllő, az ezüstkárász, a csuka, a fehér busa, a pettyes busa, a balin, a márna, a kősüllő, a bodorka, a domolykó, a compó, a garda, az angolna és a sügér.

A tárlatot a korábbiaktól eltérően a pécsi vásárcsarnok üzletsorán alakították ki a XXV-XXVI. sornál, a Halboltom mellett, a húsos szekcióban. A kiállítás szabadon és ingyenesen megtekinthető a vásárcsarnok nyitvatartási idejében.

Januárban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, előzetes bejelentkezés alapján, iskolai osztályok, csoportok számára edukatív előadásokat és foglalkozásokat tartanak a témában.