Címlap Arc A Kiskarácson...

A Kiskarácsony, nagykarácsonyt énekelve nem a meccseken jár Csirke Ferenc esze. De csak akkor nem!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sosem volt még ekkora fájuk; idén három hétig karácsonyi hangulatban akarnak lenni; a hókifli mindent visz. A PEAC-Pécs női kosarasainak vezetőedzőjével, Csirke Ferenccel beszélgettünk az ünnepek kapcsán, aki elárulta, gyerekkorában bizony nem kosárlabdát kapott ilyenkor ajándékba…

Amikor december 23-án elkezdtük a beszélgetést, épp azt tervezgette, hogy milyen meccseket néz majd meg délután. Karácsony ide vagy oda, egy-két finom magyar bajnokit az istennek sem hagyott volna ki, megnézte a Cegléd–Győrt, a BEAC–Csatát és a DEAC–Szolnokot is.

Nem kosaras akart lenni, hanem focista!

A beszélgetés aztán elhúzódott, a karácsonyi pörgés Csirke Ferencet is magával ragadta. A folytatásban aztán kiderült, hogy bár mindenki azt hinné, már pólyás kisbabaként kosarasnak készült, abszolút nem így történt! Teljesen más pályán képzelte el magát sikeres játékosként.

– Futballista akartam lenni, ennek megfelelő ajándékok kerültek a karácsonyfa alá. Kaptam focilabdákat, volt csocsóm, rugós focim, száznegyven csapatom gombfociban. Szerintem jobb bal lába senkinek nem volt akkor a környéken, a TÁSI-ban mégis hiába felvételiztem kétszer is a focistákhoz, nem vettek fel. Aztán Keszthelyi Tibi bácsi szólt, hogy menjek hozzájuk kosarazni. Na, így lett belőlem kosaras.

Visszakanyarodva az ünnepekhez és a jelenhez: most sem a kosárlabdák viszik a prímet a fa alatt, pedig mindkét gyerek, a 15 éves Balázs és a 13 éves Petra is ezt a sportágat választotta: előbbi a Rátgéber Akadémián pallérozódik, utóbbi a PVSK-ban játszik. Az édesapa szerint könnyen lehet, hogy a fiát inkább E-sportolónak kellene nevelnie, mert nagyon rákapott a játékokra. A Forma–1 a kedvenc, persze megy a kosár és a foci is a gépen. Ezek után nem volt kérdés, hogy a Jézuskának játékot kell hoznia. Csak az a baj, hogy miután már minden online módon, előfizetéssel működik, nem is lehet odatenni a meglepetést a fa alá…

A kedvencek: hókifli, húsleves, halászlé

A fa alá, ami most igen nagyra nőtt náluk – sosem volt ekkora fájuk. Csirke Ferenc a normandra esküszik, amit manapság már együtt díszítenek a gyerekekkel. Jó korán megtették, mert rázós két–három hónapon vannak túl, összesen négy–öt hetet voltak karanténban, úgyhogy a felesége, Eszter amondó volt, most három hétig karácsonyi hangulatot szeretne otthon.

Feri se bánná, ha sokáig tartana ez az időszak, mert ilyenkor olyan finomságok kerülnek az asztalra, amelyekkel a mindennapokban nem igazán találkozik. S hogy mi a kedvence a pécsi trénernek?

– Amit nagyon szeretek, aminek mindig kell lennie, az a hókifli! Brutálisan finom! Egyébként rögtön hozzáteszem, én nem értek semmihez a konyhában, nem tudok főzni. De a jó ételeket szeretem: például édesanyám vagy a nagymamám húslevesét, anyósomék halászléjét.

A PVSK férfi csapata után most a PEAC-Pécs hölgykoszorúját irányítja

Karácsonyi hangulat csipetnyi kosárlabdával

Szenteste, ahogy az utóbbi években, ezúttal is ők voltak a házigazdák, Eszter családját látták vendégül. Karácsony első napján Feri édesanyjáéknál vendégeskedtek, majd a második napon a nagymamáját látogatták meg.

– Bevallom, nagyon szeretem a karácsonyi hangulatot. Együtt van a család, élvezem a meghitt, boldog, nyugodt pillanatokat. És persze a jó kajákat. Ugyanakkor a kosárlabdát sosem lehet kizárni. Nyilván csillagszóróval a kezemben, a Kiskarácsony, nagykarácsonyt énekelve nem a következő meccsen jár az eszem, de azért mi már 27-én edzünk, 30-án pedig bajnokit játszunk, szóval teljesen kizárni nem lehet. A következő ellenfelünk a ZTE lesz, ennek megfelelően zalaegerszegi meccseket legalább annyit néztem mostanában, mint NBA-csatákat. Mondjuk, manapság nem vagyok már oda annyira a tengerentúli bajnokságért, főleg nem az alapszakaszért: egy Lakers–Dallasért nem maradok már fent éjjel kettőig.

És a végére: a Dwayne Wade-sztori

S ha már szóba került az NBA, Csirke Ferenc pedig nagyon belelendült a mesélésbe, megosztott velünk egy jó sztorit – aminek egyébként semmi köze a karácsonyhoz, de most így jött ki a lépés. Még az Alba játékosa volt, amikor egyszer Amerikában túráztak a gárdával. Játszottak a Marquette egyetemi csapatával, amelyben ott szerepelt Dwayne Wade is. Első éves volt, akkor még nem volt akkora név, senki sem tudta előre, hogy később bajnoki címre vezeti a Miami Heatet.

– Azért csak bevágott nekünk harminckét pontot. De nem én fogtam! – jegyezte meg mosolyogva Csirke Ferenc.