Címlap Baranya Szebbnél szeb...

Szebbnél szebb betlehemek a pécsi templomokban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csaknem harminc pécsi templomban állítottak fel kisebb-nagyobb betlehemet, ezek közül kétségtelenül Assisi Szent Ferenc templomának életnagyságú betleheme a leglátványosabb. Mutatjuk!

Régen három részletben állították fel a pécsi templomok betlehemeit

Jézus csak szenteste került a jászolba, a három királyok pedig január hatodikán, vízkeresztkor jelentek meg. A hagyományt utolsóként néhány a Havi-hegyi, Havas Boldogasszony templomban hagyták el, mert a nézelődők többsége sokszor panaszkodott, hogy miért nem teljes a betlehem. Egyébként a templom apró betleheme az egyik legszebbnek számít a megyében. Most megmutatjuk a legszebbeket!

Embernagyságú betlehem: Assisi Szent-Ferenc (Ferencesek) templom

Assisi Szent Ferenc templom (Ferencesek)

Az ötven elemből álló betlehem teljes egészében 1942 karácsonyára készült el. Akkor még egy hatalmas festett lepel volt az együttes mögött, amelyen Szentföldi tájkép volt.

Betlehem az Assisi Szent Ferenc templomban 1942

Az alakokat Tóth Ferenc faragta ki, aki húszas években kezdett dolgozni asztalosként a Pécsi Egyházmegyében. A betlehem erre a korabeli karácsonyi üdvözlőlapra is felkerült, amit egy pécsi család küldött zentai rokonainak.

Székesegyház kerámiája

A csaknam életnagyságú mázas kerámia betlehem 2016-ban készült el. Ágoston-Papp Mónika keramikus művész alkotása az altemplom északi lejárója előtti területen kap helyet  ott, ahol a központi frízen az utolsó ítélet Krisztusa látható.

Mázas kerámia Betlehem a pécsi Székesegyházban
Lyceum templom – Király utca
Szent Ágoston templom – Ágoston tér
Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom – Gazi Kaszim dzsámija
Havi-hegyi Havas Boldogasszony templom