Címlap Hírek Már csak pár ...

Már csak pár napig lehet begyűjteni a szó szerint aranyat érő gombát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még pár napig gyűjthető a világ legdrágább szarvasgomba fajtája, a kilónkénti felvásárlási ár elérte a 700 ezer forintot. Annyira drága, hogy a dél-dunántúli gyűjtők nem árulják el titkos lelőhelyeiket. Újvidék közelében már gyilkolnak is érte, decemberben két szarvasgombászt lőttek agyon.

Idén nagyon gyenge a termés az isztriai fajtából a hosszú meleg aszályos idő miatt, cserébe viszont nagyon jó árat kapnak érte a gyűtjők.

– A szezon elején úgy indult, hogy nem kell senkinek a gomba, mert a járványhelyzet miatt egész Európában újra bezártak az éttermek. Kicsit aggódtam is, de úgy tűnik gyorsan magához tért a piac.  Az olaszországi szarvasgomba gasztronómia fellegvárában, Albában amikor ősszel újra bezárták az éttermek, a séfek napokig ingyen osztogatták a szarvasgombát, csak, hogy ne kelljen kidobni – mondta a Pécs Aktuálnak Hárságyi Balázs palkonyai szarvasgomba gyűjtő, aki Szálka nevű kutyájával keresi a szarvasgombákat.

Hárságyi Balázs, Szálka nevű kuytájával

Az isztriai fajta legészakibb termőterülete Magyarország déli része, a Kaposvár-Szeged tengelytől délre, de

a legjobb lelőhely továbbra is az Ormánság. Itt találták meg Magyarországon az eddigi legnagyobb isztriai szarvasgombát, ami kicsit több mint egy kilós volt.

Az isztriai gomba első példányait 1998-ban találták meg hazánkban, és azóta is ritkaságnak számít.

A hatályos jogszabály szerint az isztriai gombát szilveszterig lehet gyűjteni, addig még ennél is drágább lehet a felvásárlási ára – tette hozzá Hárságyi Balázs, aki pontosabban nem árulta el, hogy terem ilyen gomba, nehogy illegális gyűjtők tudomásra jusson.

Halálos verseny

Magyarországon a föld alatti gombák gyűjtésére külön jogszabály van, ezért kevesebb a visszaélés, de a Balkánon más a helyzet, ott még nem szabályozták le a gyűjtést, ezért ott az erő dönt, aki kapja marja.

A délvidéki Szávaszentdemeter közelében december 6-án

egy testvérpárt végzett ki két másik szarvasgombász, amikor isztriai szarvasgomba keresés közben összetalálkoztak az erdőben.

A négy férfi összeveszett a területen, a kiabálásból verekedés lett, majd a 38 éves elkövető, Dejan E. elővette engedély nélkül tartott pisztolyát, és kivégezte a testvérpárt, majd mentőt és rendőrt hívott.

A szerb rendőrség közleménye szerint a férfit és társát őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

December 16-án újabb támadás ért egy gyűjtőt, a 28 éves férfire több lövést adtak le, de nem találták el.