Címlap Arc A pécsi sport...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„A legidősebb sporttársam, Ijjász István és Varga György 80 felett is rendszeresen futnak a Mandulásban, sőt országos bajnokságokon vesznek részt” – kezdi Kóger Gyula, a Pécsi Vörös Meteor SK Tájékozódási Futó Szakosztályának vezetője. Az igazán aktív, ámde amatőr sportolókból álló, főként szenior futókat összefogó egyesület azokat is átmozgatja, akik nem tervezték korábban. A pécsi sportolók állítják: aki egyszer kipróbálja, nem bírja letenni térképet és a mozgást sem tudja kanapéra cserélni. Ez pedig kordában tartja a gondolkodást a szépkorúaknál is. Kóger Gyulával beszélgettünk a mecseki tájfutókról. 

„Pécset a Jóisten is a tájfutóknak teremtette”

A tájfutóknak országos szinten március közepétől novemberig rendeznek versenyeket. Nemrég Pécs adott otthont annak a rövidtávú országos bajnokságnak, ahol összesen 3500 rajthozállást jelentettek. Érdekesség, hogy ilyen komoly bajnokság nemigen volt még Pécsett.

– Ezt a várost a Jóisten is a rövidtávú tájfutásnak teremtette a maga zegzugos utcáival. Ezzel lehet megbolondítani a futótársadalmat – részletezi Kóger Gyula, aki szerint ebben a sportágban az a legszebb, hogy mindenki a saját tempójában, a saját útvonalán képes teljesíteni egy versenyt. – Itt nem kell szégyellni, ha valaki nincs benne a legjobb háromban, hiszen mindig magunkkal kell elszámolni. 

Ellenőrző pontokat kell keresni, megfelelő sorrendben, minél rövidebb idő alatt

Kóger Gyula

– Ez a fajta gondolkodás óv meg minket idősebbeket a demenciától. Olyan ez, mint a keresztrejtvényfejtés, csak nem ülünk egy helyben. Térképet nézve jutunk A-ból B-be, majd tovább – mondja viccesen Kóger Gyula, aki fiatalokat meghazudtoló módon mindennap felhúzza a futócipőjét, ha esik, ha fúj. – Szokta kérdezni a szomszédom, hova megyek most, hogy esik az eső, de én nem is értem ezt a kérdést – teszi hozzá a 69 éves futó. 

Mindenki képes a tájfutásra, még akkor is, ha az csak séta 

– A tájfutásban akármennyire megdöbbentő, de nem a futás a lényeg. Itt a tájékozódás és a pontok megfelelő sorrendben történő érintése a cél. Van olyan, aki végigsétálja a versenyt, nem is fut. Ez is érvényes és a végén felemelő érzés – teszi hozzá. – Persze egy-egy ilyen rövidtávot a versenyző szellemű, legjobb futó 10-15 perc alatt képes teljesíteni, hiszen itt nem nagyok a távok.

Monspart Sarolta: a tájfutáshoz 33 százalék fizikai felkészültség, 33 százalék szellemi és 33 százalék idegi háttér kell

– Nekem is van egy tanult képességem. Bárhol vagyok, beáll a kezem északra. Emellett pedig nagyjából a távokat is meg tudom becsülni, térkép nélkül. Érdekes, mert ez a képességem az éjszakai versenyeken elvész – mondta Kóger Gyula, aki szerint náluk a Vörös Meteorban mindenki „mindenevő”. – Az ország legizgalmasabb helyeit járjuk be a társaimmal. De ami számomra fontosabb, hogy egy-egy város kulturális életét is megismerjük a sport által. Hiszen ha végzünk a futással, akkor irány a múzeum!

Mecsek Opennel nyitják a szezont, az ország tájfutói meg vannak bolondulva a töbrösért 

Minden tavasszal megtelik az Orfű és Abaliget közötti lankás rész tájfutókkal. A töbrös (víznyelőkkel tarkított rész) az egyik legjobb hívószó a tájfutóknak. – Érdekes a Mecsek ezen pontja. Mondhatjuk, hogy egyedülálló. A Rácz Tanya feletti részen a ’20-as években tarvágást végeztek, azóta viszont felnőtt egy gyönyörű állomány. Itt szinte egyenesen lehet az erdőben haladni. A Mecsek Open (április 13-14.) erről és a Zsolnay-negyedről szól. Ennek a hangulata is megfogja a tájfutót, hiszen olyan helyekre tesszük az érintő pontokat, amelyekkel jobban megismerhetik a város ezen gyöngyszemét. 

Aki pedig megnézné a tájfutókat, vagy csatlakozna hozzájuk, az megteheti! Mindenkit szívesen látnak és tanítanak tájékozódni.

– Öröm látni, hogy egy-egy fiatalabb futóval szinte az egész család rabjává válik ennek a sportnak. És ami a legszebb, hogy teljesen más programot kínál egy hétvégén, mintha otthon ülnénk. Mondanom sem kell, ha valakit megcsap ennek a szele, akkor a rabjává válik. 

– Pécsi Vörös Meteor SK ájékozódási futó szakosztálya – Bővebben ITT! https://www.facebook.com/pvmtajfutas/?locale=hu_HU

– PVSK Tájékozódási Futó Szakosztálya  https://pvsk.hu/szakosztaly/tajekozodasi-futo-szakosztaly/

– POEÜ (Pécsi Orvos Eü. Sk)