Az Aranygaluska a belváros egyik közkedvelt helye. Egy három generáción átívelő, családi vállalkozás hagyatéka. Az éttermet a 2000-es évek elején alapítottak, azóta Vajda Virág vezeti. Ismerjétek meg történetét!
Bank helyére étterem
Vajda Virág régész szeretett volna lenni. De étteremvezető lett, amit az elmúlt 20 évben egyszer sem bánt meg. Az Aranygaluskát édesanyjával nyitotta még 2003-ban. A Konzumban található – korábban bankként működő – helyet egy hosszabb tárgyalást követően sikerült megszerezni.
– Először csak a hely felét nyitottuk ki fent, de idővel láttuk, hogy hozzá kell nyúlnunk a másik feléhez is. Ezt követően az érdekek úgy kívánták, hogy költöznünk kell. Lekerültünk végül a Konzum aljába. Őszintén megmondom eleinte féltünk, hogy mi lesz, ha már nem leszünk szem előtt, de szerencsére minden zökkenőmentesen ment – mondta Virág.
Minden ételt végigkóstolnak, mielőtt pultra kerül
– Részt kell venni a vérkeringésben, a munkában. Ezt láttam otthon is, nálunk is mindenki így csinálta – árulta el a titkot az étterem vezetője.
Virág elmondta, hogy mindennap megkóstolja az ételeiket és igyekszik mindent ellenőrzés alatt tartani. Ha pedig nem tud bent lenni, akkor megteszi más helyette. Egy a lényeg, a minőséget meg kell tartani. Nem csupán arra figyelnek, hogy egyre szélesebb körnek tudjanak ételeket adni – paleo, fitnesz, vega – hanem arra is, hogy minden héten változatos legyen a kínálat.
Mindig kerül új étel az étlapra. Virág szerint ez a fajta odaadás és folyamatos megújulás az, aminek köszönhetik az étterem sikerét.
Három generációnyi vendéglátás
Vajda Virág nagymamájának, Szántai Kiss Juliannának köszönheti a vendéglátás iránti szeretetet. A nagymama ugyanis Alföldön volt élelmezési vezető az egyik iskola konyháján a ’30-as évek környékén. Virág édesanyja, akit mindenki csak Babikaként emleget, más pályán indult el, ám egy hirtelen váltásnak köszönhetően az A/1-es laktanya büféjében találta magát. Ezt követte a balatoni vendéglátás, ahol már Virág is aktívan részt vett gyerekként a családi vállalkozásban.
„Nálunk az egész család vendéglátós volt, számomra sem volt más választás, de szeretem csinálni. Mondhatni szenvedélyemmé vált a szakma.”
Ami pedig a jövőt illeti
Jelenleg az Aranygaluska életét sem könnyíti meg a járványhelyzet és egyelőre azon dolgoznak, hogy megtarthassák mind a 42 alkalmazottjukat, de Virág pozitívan tekint a jövőre.
Sokan nem tudják, de a Prézli nevű helyet is Virág kezdte és nem titkolt terve, hogy franchise-t alapítson belőle. Ami pedig a családi vállalkozást illeti, Virág elárulta nekünk, hogy az utánpótlás miatt sem kell aggódni. Van jelentkező, akit komolyan érdekel a vendéglátás és úgy néz ki, hogy hamarosan a negyedik generáció veheti majd át a családi stafétát.