Címlap Arc „Az új városv...

„Az új városvezetéssel szemben nem politikai, hanem szakmai kritikám van!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Nem gondolom, hogy azért, mert elmondom az igazat, a tapasztalataimat, valamiféle bűnt követnék el". Évekig dolgozott a pécsi Városházán egy fiatal közlekedés-építő mérnök, aki a napokban felmondott. Távozása okáról, a városházi légkörről is kérdeztük. Interjú Nagy Gergellyel.

Pécs Aktuál: Mivel a Fidelitas pécsi elnöke, nem nehéz kitalálni a pártszimpátiáját. Érzett emiatt bármilyen hátrányos megkülönböztetést a Városházán mióta új városvezetés van?

Nagy Gergely: A politikai szereplőket kivéve, akik időnként „üzentek” vagy odaszóltak nekem a folyosón, semmilyen hátrányos megkülönböztetést nem éreztem a munkám során. Ezek az oda mondogatások is kétértelműek voltak, még talán egyik-másik vicces is.

Milyen a hangulat bent a Városházán?

Általánosságban azt látom, hogy síri csend uralkodik a hivatalban tavaly október óta. Sok csoportvezetőt elküldtek, többen felmondtak.

Nagyon látványosan kirajzolódott az, hogy ki melyik politikai oldalon áll; ki mennyire szimpatizál az új városvezetéssel. Ez korábban nem volt annyira szempont, nem beszéltünk ezekről egymás között.

Azt fontos megjegyezni azonban, hogy a kollégák döntő többsége a magánéleti párthovatartozását félretéve ugyanúgy szolgálja most is a tudásával a városvezetést, mint az előzőt, szakmai szempontból kiválóan.

Pontosan mi volt a munkája?

Közlekedés-építő mérnök vagyok, és egy környezetvédelmi, levegő minőség-javító program kapcsán kerültem a Városházára másfél éve. A Hermann Ottó Intézet és az agrárminisztérium, illetve az EU koordinálásával létrejött projekt 10 településen működött. Pécsett ezt készítettük elő, mivel ez egy 8 éves program. A célja pedig az, hogy érdemben javuljon az életminőség Pécsett, tisztább környezettel és levegővel. Emellett mérnökként a városüzemeltetési főosztály munkáját segítettem, igen sok többletmunkánk volt korábban, mindenki igyekezett segíteni a többi kolléga munkáját.

Most miért mondott fel?

Ez hosszú lesz, mert összetett, de igyekszem röviden kifejteni. Az ügyek most szinte állnak, nem halad a munka, nincsenek időben aláírva, vagyis jóváhagyva a döntések, nagyon belassult minden és ennek nem volt köze a járványhoz. Az új városvezetés első két hónapjában még úgy gondoltam, hogy mivel nullkilométeres, a városvezetésben tapasztalat nélküli emberek kerültek vezető pozícióba, nyilván kell nekik az idő, mire beletanulnak és megértik az önkormányzat működését és feladatait. Azóta viszont majdnem 7 hónap telt el és semmi nem változott: az ügyek egyhelyben állnak.

Mi ennek az oka?

Azt tapasztaltam, hogy elképesztően lassan születnek meg azok a döntések, amelyeknek egy ekkora városban pörögniük kellene, és ez a szintű belassulás az, ami komolyan a munka és a teljesítmény rovására megy. Idegtépő!

Már nem érzem azt, hogy értéket teremtenék a munkámmal, csak rohanunk a feladatok után, egymásba torlódnak a máskor rutin ügyek is.

Ezért távozott?

Részben. Az új városvezetéssel szemben ugyanis nem politikai, hanem szakmai kritikám van. Ez a fentebb elmondott belassulási folyamat. Szerintem mindenkinek jár egy esély. Ennek a városvezetésnek is, mivel a pécsiek nekik szavaztak bizalmat. Én így is álltam a munkához. Mérnökként pontosan tudom, hogy a mérnöki gondolkodás és a közszféra az két teljesen különböző dolog, két totálisan eltérő szabályrendszerrel, jogi és egyéb környezettel.

Mert ez egy város; itt várost kell elvezetni, nem „csak” egy céget. Szóval vártam, hogy végre beleszokjon a feladatába az új polgármester. Ez 7 hónap alatt sem sikerült neki. Ez az igazság. Sokkal gyorsabban lehet egyébként döntéseket hozni, ha például a közvetlen munkatársainak, alpolgármestereinek megengedné, hogy aláírhassanak feladatokat. De nem engedi meg.

Mindenben egyedül dönt?

Azon a területen, ahol én dolgoztam, azt tapasztaltam, hogy mindenben ő akar dönteni. Először pozitívnak tűnt, hogy minden ügy után érdeklődött, minden előterjesztést elolvasott, stb. Végül rájöttünk, hogy ezt félelemből teszi.

Mitől félhet?

A közvetlen munkatársaitól, alpolgármestereitől – gondolom, mivel nincs vagy nagyon limitált az aláírási joguk. De, hogy miért, azt csak feltételezni tudom, mert nem vagyunk barátok, hogy nekem ezeket személyesen is elmesélje. Egy ekkora várost, ekkora apparátussal, döntéshozó és -előkészítő testülettel, szakemberekkel, hatalmas cégekkel, infrastruktúrával viszont nem lehet úgy vezetni, mint egy 1500 fős kistelepülést, mert itt több száz projektről, döntésről, feladatról beszélünk párhuzamosan. Azt egyetlen ember nem tudja átlátni és még jó döntést is hozni eközben.

Muszáj megbíznia a kollégáiban, a szakemberekben, de Péterffy nem bízik bennük.

Vagy abban nem bízik, hogy képesek jó döntéseket hozni. Így viszont nem lehet hatékonyan dolgozni. Ezért lassú minden.

Ez Pávánál nem így ment?

Nem. Ott a különféle területek alpolgármesterei és a szakapparátus együtt dolgozott. De mondok egy érthető példát is. Azt láttuk az előző ciklusban, hogy az alpolgármesterek és a polgármester folyamatosan úton voltak, egyik tárgyalásról a másikra; mi meg kaptuk a feladatokat; hetente nagy értekezlet, stb..

Most bent állnak az udvarban a cégautók, feladat meg alig érkezik, többletmunka meg végképp nincs; maximum a döntésképtelenség miatt feltorlódott feladatok szakadtak ránk időnként. Mindenki arra vár, hogy döntsön már végre valamiben Péterffy Attila.

De most járvány van, hova menjen tárgyalni?

A járvány előtt is bent álltak egész nap az autók, és szerintem ez után is bent fognak állni, bár remélem, hogy nem marad így, mert ezt nem lehet sokáig folytatni abban biztos vagyok.

Mi a másik ok, amiért felmondott?

Az morális, erkölcsi ok. Nem érzem etikusnak, hogy miközben én a Fidelitasban egy másik politikai közösségben hiszek, más értékrend szerint élek, és mondjuk kritizálom valamiért a polgármestert, utána bemenjek a munkahelyemre és úgy tegyek, mintha mi sem történt volna. Ez nem fér bele, nem tisztességes.

Korábban etikus volt Fidelitasosként dolgozni a hivatalban majd szervezni a pártot?

Szakmai eredmények alapján kerültem a városházára, nem politikai okokból. Akkor az a politikai közösség vezette a várost, amelyhez én is tartozom, nem kellett nap, mint nap megvívnom és alkut kötnöm önmaggal. A Fidelitast mindig a szabadidőmben csináltam, sosem a munkaidőm alatt. Én egyébként nem vagyok köztisztviselő, tehát rendes munkaszerződésem volt, így jogilag is tiszta helyzet volt.

Most mennyiben etikus kritizálni és mutogatni a polgármesterre?

Nem gondolom, hogy azért, mert elmondom az igazat, a tapasztalataimat, valamiféle bűnt követnék el. Ezeket, bárki megerősíti a Városházán, de önkormányzati cégeknél is, ebben semmilyen titok nincs.

Nem konkrét ügyeket említek azonban, mert ezt nem is tehetném a szerződésem értelmében és nem is lenne etikus. Pusztán a rossz módszertanról és folyamatokról beszélek általánosságban, amiért Pécs fájdalmas ütéseket fog elszenvedni. Véleményem szerint most nagyon nehéz időszak elé néz a város, aminek mi, az itt lakók leszünk elszenvedői.