Apollónia

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

“Ha a Fidesz nem kezdi el lebontani a sajtószabadságot, akkor sose alapítjuk meg a Mértéket”

/
Kezdés
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alaposan nekiment a jobboldali média egyik zászlóshajója a PTE és az ELTE oktatójának a hétvégén. Mi arról kérdeztük Polyák Gábor pécsi "Soros-ügynököt", hogy miért gond (vagy nem) az, ha egy egyetemen politizál egy oktató. Kérdeztük helyi ügyről is, de egyelőre arról hiába.

Hirdetés

A PTE és az ELTE oktatója a Pécs Aktuáltól értesült arról, hogy címlapra került. “Pofátlanul tolja a sorosista propagandát az ELTE médiaoktatója” címmel jelent meg ugyanis a jobboldali média hardcore szekciójában egy írás az egyetemi tanárról. A cikkben azt a kérdést teszik fel Polyák kapcsán, hogy “miért oktathat olyan tanár egy elvileg független egyetemen, aki nyíltan és aktívan dolgozik a balliberális oldalnak?” Az írás ezután gyakorlatiag végig arról szól, hogy Polyák miért nem független és természetesen előkerül Soros György neve és pénze is. A cikk azt sejteti, hogy Polyák megkerülhetetlen a diákok számára, ezért érdemes vele egyetérteni.

Mi elsősorban arra voltunk kíváncsiak, és arra kérdeztünk rá Polyák Gábornál, hogy mit szól a cikkhez, szerinte miért kerülhetett célkeresztbe és úgy egyébként, miért lenne (vagy nem lenne) baj az, ha egy egyetemi tanár nem rejti el pártkötődését, véleményét, és esetleges anti- vagy szimpátiáját egy-egy rendszer mellett vagy éppen ellene.

A Pécs Aktuálon rendszeresen szoktuk idézni Polyák egy-egy írását, gondolatát azért, mert fontos szereplőnek tartjuk őt a pécsi közéletben, ezért az olvasók megérdemlik, hogy megismerhessék az állásontját egy-egy ügyben. Még akkor is, ha azzal mi magánemberként már nem biztos, hogy egyetértenénk.

Időt kért

Polyák időt kért tőlünk kérdéseink megválaszolására szombaton. Vasárnap délelőtt azonban hosszú posztban reagált a Pesti Srácok cikkére nyilvánosan. Ebben egyebek mellett azt írta: “valóban kapott a Mérték Médiaelemző Műhely támogatást az Open Society Foundations-től, és ő, mint a Mérték tagja, valóban kapott ebből a pénzből. Erre is büszke” – írta.

Elég sokszor megírtam már, hogy a Mérték az egyik legjobb dolog, ami történhetett velem, emberileg és szakmailag is nagyon sokat kaptam tőle.

Ha a Fidesz 2010-ben az első lépései között nem kezdi el azonnal lebontani a sajtószabadságot, akkor sose alapítjuk meg a Mértéket, és sose kerülök kapcsolatba az OSI-val

-írja Polyák, majd azzal folytatja, hogy “2010 után is vigyázott rá, hogy ne nagyon lehessen fogást találni az egyetemi, akadémiai teljesítményén és imád tanítani”.

Politizál is, meg nem is

Itt az ideje, hogy komolyan elbeszélgessünk arról, mit is jelent az egyetemi autonómia, mit jelent az, hogy az egyetemen nem politizálunk. Mert egyfelől dehogynem, értelmiségi, határozott értékrendet valló egyetemi emberekként bizony politizálunk. Foglalkozunk a közösségeinket érintő kérdésekkel, és igyekszünk a jövő generációt is tudatos polgárrá nevelni. Másfelől

nem, nem akarjuk megmondani, hogy ki kire szavazzon és kire ne. Azt akarjuk, hogy ez valódi döntés legyen, megfontolt, értékalapú.

Az viszont határozott álláspontom, hogy a Fidesz-rendszer már rég nem arról szól, hogy egyik oldal meg másik oldal. Hanem arról, hogy a Fidesz-féle feudális, kirekesztő, az emberek széles körét napi szinten megalázó, önmagát alternatíva nélkülinek tekintő rémálma vár-e az egyetemista generációra meg a gyerekeimre, vagy megint elkezdhetjük építeni a normális együttélés kereteit. Ilyen viszonyok között egyetemi oktatóként az mindenképpen dolgom, hogy megmutassam, nem a mostani a világ egyetlen lehetséges állapota, lehet másképp, és az egyetemi diákoknak abban hatalmas felelőssége van, hogy lesz-e másképp – fogalmaz Polyák.

Volt, amire nem válaszolt

A posztja nagy részében ugyan választ ad bizonyos szempontból kérdéseinkre, de nem mindegyikre. Mi arra is kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy “helyes politikai stratégiának tartja-e azt, hogy a kormány megszűri a médiát? Azaz azt, hogy mely médiumokkal áll szóba, és melyekkel nem, de rákérdeztünk arra is, hogy helyes politikai stratégiának tartja-e azt, hogy a pécsi városvezetés szintén ugyanezt teszi és nem áll szóba a számára nem szimpatikus médiumokkal? Azt is szerettük volna tudni, hogy mit gondol arról, hogy évek óta tartó médiaháború van Magyarországon, sőt Pécsett is, és elmúlhat-e ez valaha, illetve mi kellene ahhoz, hogy valóban szabad legyen a sajó és ne úgy tekintsenek rá, mint egy politikai fegyverre, amely csak aszisztál valamely politikai érdekcsoport mellett, vagy ellen.

Polykák Gábor azonban ezekre a kérdéseinkre egyelőre nem reagált, de reméljük, hogy hamarosan megteszi, mert mi kíváncsiak lennénk a véleményére. Ha válaszol kérdéseinkre, akkor mindenképpen frissítünk vagy új cikket írunk.

Hirdetés

Előző sztori

Elhunyt egy beteg, az aktív fertőzöttek száma 1183-ra csökkent

Következő sztori

„Az új városvezetéssel szemben nem politikai, hanem szakmai kritikám van!”

Legutóbbiak innen: Arc