Címlap Arc Bejárkált a s...

Bejárkált a szavazókörökbe a választás napján a fideszes jelölt – Pénzbüntetést kap!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Érdekes MSZP-s panaszt tárgyalt ma a Helyi Választási Bizottság Pécsen. Mint kiderült, az egyik képviselőjelölt, Barkóczi Csaba (Fidesz-KDNP-ÖPE) többször is bejárkált két pécsi szavazókörbe, ahol idős embereket gondoznak. Barkóczi egy Petőfi utcai szavazókörben (ez a 49.) és egy köztéri szavazókörben (ez az 50.) tartózkodott huzamosabb ideig a voksolás napján.

A HVB megállapította, hogy

a fideszes jelölt megsértette a választási törvény egyes passzusait, vagyis elkövette a jogsértést. Ezért a jogsértés megállapítása mellett 50 ezer forintra meg is büntették.

Ugyanakkor azzal nem értett egyet a bizottság, hogy meg kellene ismételni a szavazást ebben a két választókörben, mert arra nem találtak bizonyítékot, hogy ott érdemi vagy súlyos befolyásolás történt volna.

A bizottság döntése nem jogerős, arról a Területi Választási Bizottság dönt majd, amelyenek döntését szintén meg lehet támadni jogilag.

A 9-es választókerületben összességében (és a két kifogásolt szavazókörben is) Barkóczi Csaba kapta a legtöbb szavazatot, de csak hajszállal többet, mint Auth István DK-s képviselő. A kettejük közötti szavazatszám-különbség mindössze 103volt.

Az egész ügy abból robbant ki egyébként, hogy egy fidesz-ellenes asszony idős (kezdődő demenciában szenvedő) édesanyja a Fideszre szavazott vasárnap – a lánya szerint pedig befolyásolták, ugyanis leírták neki, kire kell szavazni.

A nyilvános Facebook-poszt ITT olvasható.

A bizottság határozata teljes terjedelmében itt olvasható: