Címlap Arc Csaba Ders: N...

Csaba Ders: Nem a bringások kitiltására van szükség a Ferencesek utcájában

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Nem a bringások kitiltására van szükség a Ferencesek utcájában, hanem arra, hogy bringás barátaink odafigyeljenek gyalogos barátainkra és ez utóbbiak megtanulják nem csak elviselni, de tisztelni is, hogy a KÖZ területen bizony másokkal is osztozni kell..."

Bevallom őszintén, nem olvastam a „médiaviharokat” a Ferencesek utca gyalogosításáról, illetve a kerékpárosok kitiltásáról, csak onnan értesültem róla, hogy egy indulatos pécsi polgár ma rám támadt, amikor gyanútlanul áttekertem volna a Pollack strand felé.

Három dolog jutott eszembe, ahogy kitértem az indulat és a megszokott útvonal elől:

1. Úgy gondolom, értelmiségihez méltatlan az düh, amivel bringások, gyalogosok és autósok egymásnak esnek ilyen és ehhez hasonló banális ügyekben.

Kedves barátaim, ez KÖZ terület, amiben mindenkinek érdeke, joga és kötelezettsége(!) van a másikkal szemben és mindenkinek csak 1(!) szavazata van!

2. A történelem akkorára szabta az utcáinkat amekkorára, ezért sajnos (szerintem inkább szerencsére) nem tudjuk megúszni, hogy megbékéljünk egymás jelenlétével, szembesüljünk vele, hogy bizony a miénktől eltérő térhasználati igények vagy érdekek is vannak.

3. Nincs az a KRESZ, közterület felügyelet, rendőrség, közlekedésmérnök, vagy városüzemeltetési szakember,

aki meg tudna védeni minket az arroganciánktól, agresszivitásunktól, udvariatlanságunktól. Mert leginkább ez itt a probléma, és a szomorú helyzet az, hogy tudom jól esene mást hibáztatni, de ezen leginkább mi magunk segíthetünk.

Azt gondolom, hogy nem a bringások kitiltására van szükség a Ferencesek utcájában, hanem arra, hogy bringás barátaink odafigyeljenek gyalogos barátainkra és ez utóbbiak megtanulják nem csak elviselni, de tisztelni is, hogy a KÖZ területen bizony másokkal is osztozni kell…

Pofon egyszerű ez, még pénz sem kell hozzá!

Csaba Ders, Pécs volt főépítésze / Facebook

A rovatban megjelenő nyílt és elérhető vélemények nem feltétlenül a szerkesztőség tartalmai, és nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját sem. Mégis törekszünk arra, hogy minél több releváns véleményt, álláspontot bemutassunk egy-egy témában azért, hogy az olvasók minél több nézőpontot ismerhessenek meg és szabadon eldönthessék, melyikkel értenek egyet inkább!