Címlap Arc Elrettentő er...

Elrettentő erejű haderőt vízionál a honvédelmi miniszter

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nemzeti kormánynak mindig is Magyarország biztonsága az első, az utóbbi években a migráció, a járvány és most a háború is egyértelművé tette, hogy a biztonságot és a honvédelmet meg kell erősíteni – ezt mondta  Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Mandinernek adott interjújában, amit az Index szemlézett. Hozzátéve, a magyar kormány már évekkel ezelőtt megkezdte a honvédelem megerősítését és a védelmi beszerzéseket is, így nem háború idején kell foglalkozni a hadsereg modernizációjával, ami előny a régiós versenytársakkal szemben. A „lepusztult szovjet haditechnika lecserélése” folytatódik, hatékony és korszerű eszközökre.

EL KELL ÉRNÜNK, HOGY A KIFUTÓ ÉS ELAVULT ESZKÖZÖK HELYETT MINÉL HAMARABB MODERN ÉS MINDEN IRÁNYÚ KIHÍVÁSRA REAGÁLNI KÉPES, NAGY ELRETTENTŐ EREJŰ HADERŐNK LEGYEN.

Ennek érdekében a német Leopard harckocsik folyamatosan érkeznek, kezdődik a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek gyártása és rendszerbe állítása. A cseh licenc alapján készülő kézifegyvereket pedig már rendszeresítette a honvédség. A légvédelem terén is megvan minden szükséges szerződés, várjuk a radar- és elhárító rakétarendszereket – sorolta a miniszter, kiemelve: „A Magyar Honvédség megrendeléseire támaszkodik a hazai védelmi ipar, ez hitelesíti a nemzetközi piacokon is”.

A sorkatonai szolgálat visszaállításáról szólva a miniszter azt mondta:

Békeidőben a magyar hadsereg önkéntes alapon szerveződik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint kimagasló színvonalú egyéni felszereléssel ellátott, jól kiképzett hivatásos és tartalékos katonákra van szükség.

„Olyan magyar fiatalokra, akik hivatásként és nem munkakörként tekintenek a haza fegyveres szolgálatára” – fogalmazott. 

„Az a célom, hogy amíg a Magyar Honvédség állományában vannak, addig nagy megbecsülésben részesüljenek a fizikai és szellemi terheléssel járó, kockázatokat is hordozó szolgálatukért. Leszerelés után pedig támogassam, hogy a versenyszféra és a közigazgatás felismerje a bennük meglévő különleges képességeket, a fegyelmezettséget, a pontosságot, a bátorságot, vagy éppen a lojalitást” – közölte a miniszter.