Címlap Gazdaság Nagyon félnek...

Nagyon félnek a téltől a németek: válsághelyzetet hirdettek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében.

Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami “külső sokkhatásként” gázellátási zavart okoz. A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de “ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk” – mondta a miniszter.

AZ ELLÁTÁS FOLYAMATOSSÁGA ÉS A NYÁR “HAMIS BIZTONSÁGÉRZETBE RINGATHAT”, DE EZT NEM SZABAD HAGYNI, TUDOMÁSUL KELL VENNI, HOGY A HELYZET SÚLYOS, ÉS A TÉL AZ IDÉN SEM MARAD EL, EZÉRT TAKARÉKOSKODNI KELL,HOGY MINÉL TÖBB GÁZT TÁROLHASSANAK EL A FŰTÉSI SZEZONRA

– tette hozzá.

A földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak pedig “már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre” – mondta Robert Habeck.

Magyarországon van és lesz is gáz – ígérik

A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása jelenleg az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan,

AZ OROSZ FÉL TOVÁBBRA IS A HOSSZÚ TÁVÚ SZERZŐDÉSEKNEK MEGFELELŐEN TELJESÍTI A SZÁLLÍTÁSOKAT, AMELYEK SZERBIA (KISKUNDOROZSMA) ÉS AUSZTRIA (MOSONMAGYARÓVÁR) FELŐL ÉRKEZNEK

– közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a háború kitörése nem változtatta meg jelentősen a határponti beszállításokat és ezzel a magyarországi beszállítást. A szerb-magyar határon 2021 őszén üzembe helyezték az új Török Áramlat vezeték határátlépési pontját, így október 1-től a hosszú távú földgázellátási szerződésben meghatározott fő betáplálási pont áttevődött az ukrán határról. A szerb határponton kívül, Ausztria irányából folyamatos, közel a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható, ezen kívül kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől és rendelkezésre áll a hazai termelés is.

A közlemény szerint a 6,33 milliárd köbméternyi hazai tárolói kapacitásból 36,27 százalékát már feltöltötték.

JELENLEG MÁR 2,3 MILLIÁRD KÖBMÉTER FÖLDGÁZ ÁLL RENDELKEZÉSRE A FÖLDALATTI GÁZTÁROLÓKBAN ITTHON.