Címlap Arc Ki emlékszik?...

Ki emlékszik? Egykor neonfényben úszott Pécs belvárosa

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legelső neonreklám 1910 környékén egy párizsi fodrászat falán jelent meg "Carravalio" felirattal. A neoncsövek kora Pécset sem kerülte el. Ami pedig a mostani időket illeti, ha elég szemfülesek vagyunk, még most is láthatunk párat. 

 

 

Lüktető fények és biztosítás

Egykor a Széchenyi téri házak falait színes neonreklámok szegélyezték. Volt itt Állami Biztosító a ’60-as évek elején, ami Élet – Jég – Tűz – Baleset-biztosítás jelszavakkal reklámozta szolgáltatásait.

Mintha egy filmben lennénk

Az esőzés utáni esti fények akár egy hollywoodi filmbe is elmennének (én látom is lelki szemeimmel Bogartot, meg az ő pohár whisky-jét a képen – a szerk). Bal oldalon a Centrum Áruház fészkelt, a ’60-as években a város egyik legnagyobb üzlete volt. Alatta pedig a Lóránt Palota aljában az Arany Sas Gyógyszertár felirata még kék színű volt, jelenleg zölden világít.

fotó: fortepan / Jakab Antal

„Óvodába és gimibe minden nap erre jártam, a hetvenes évek elején általános iskolába pont nem. De azért gyakran mégis erre…”

” Milyen szép idők voltak azok! „

„Csodás volt így a ’60-as,’70-es, ’80-as években! „ – emlékeznek vissza néhányan a Régi Pécs közösségi oldalán.

Pár évvel később egy másik szemszögből a Széchenyi tér

Cserélődtek az üzletek, velük együtt a neon fények

Az Állami Biztosító helyét a ’60-as évek végére az OTP Bank vette át, akik hatalmas cégérrel büszkélkedtek. Sokan gyerekkorukból emlékeznek rá. Alatta pedig a Centrum, Opera és Csongor üzletek voltak, szintén neonreklámmal.

Egy kicsit feljebb pedig már üzemelt a Mecsek Cukrászda

A Király utca sem volt kivétel

A ’70-es években még Kossuth Lajos utcaként ismerhették a pécsiek a mai sétálóutcát, ami ugyanúgy hemzsegett a színes neonpompától. Az utca elején volt az „Intertourist” , ami egy olyan „valutabolt” volt, ahol kifejezetten nyugati valutával lehetett vásárolni – írta meg az egyik Régi Pécs olvasó.

Jobb oldalon a pécsi „Nagycsemege” élelmiszerbolt volt.

Ma is belebotlani még a neonfényekbe

A neonfények és reklámok fénykora ugyan „leáldozott”, de nem jelenti azt, hogy teljesen feledésbe merültek volna. Remek hangulatot idéznek, és akik ragaszkodnak a régmúlt stílusjegyeihez, máig előszeretettel használják.

Galéria:

Fotók és információk: Régi Pécs Blog és Gyürüs Lajos gyűjteményéből / fortepan gyűjteményéből*