Címlap Arc Kisfröccs vol...

Kisfröccs volt az első ital, amit kiadtak a MozaIQ Caféban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén lesz 13 éve, hogy a volt 25 emeletes mellett lévő MozaIQ Kávézó megnyitotta kapuit a kocsmába vágyó vendégek előtt. A helyet Marosfalvi Péter és Bocsi Klára kezdte, akik mai napig a hely vezetésért felelnek. A sport közvetítésekről és kvíz estekről híres hely zöld csempés oszlopai sokak számára nem ismeretlen. Hogy mi a hely története és eredete, erről beszélgettünk Marosfalvi Péterrel.

A válság idején kezdték

A Hungária úton található MozaIQ Kávézó 2008-ban, a nagy gazdasági válság évének vége felé nyitott meg. Azelőtt gyógyászati eszközöket árultak itt.

– Voltak olyanok, akik nem nagyon bíztak a sikerünkben. Mint később megtudtuk, a környékünkön lévő egyik üzlet dolgozói fogadást kötöttek, hogy hány hétig, maximum hónapig bírjuk majd ki. Úgy gondolták, hogy a válság idején kocsmát nyitni kész öngyilkosság. Kár, hogy nem szóltak nekünk időben a fogadásról, mert akkor mi nyertünk volna – mondta el Péter.

Itt már új fényében tündököl a jól ismert söntés

A Mozaiq eleinte máshogy nézett ki. Nem volt még terasz rész, sem a hátsó terem, illetve a bejárati ajtó is máshol állt. Viszont ez egyáltalán nem jelentett hátrányt, ugyanis két hét után szinte már kinőtték a helyet, akkora sikere volt a MozaIQnak – tudtuk meg Pétertől.

Az első ital ingyen volt

A nyitásnál az első vendég ingyen kapta a kért italát. A nyitási akcióról mit sem tudó vendég egy kisfröccsöt kért. Amikor megtudta, hogy mi a helyzet, csupán ennyit reagált:

„Konyakot kellett volna kérnem!”

Bárpult és bokszok

A tapasztalt vendéglátós elmondta, hogy egy dublini családlátogatás révén megismerkedett az ír kocsmák világával és egyből beleszeretett. Mivel azt látta, hogy az emberek általában nagyobb csoportokban szeretnek együtt inni, ezért két dolgot biztosan akart a Mozaiqba: egy hatalmas bárpultot és bokszokat, ahol sokan elférnek. A nyitáskor ez a két kritérium teljesült is.

Pezseg az élet a Mozaiqban

A következő egy évben, pedig el is kezdték fejleszteni a helyet, hogy lépést tudjanak tartani a vendégekkel. Túlnyomórészt egyetemisták és fiatalok jártak a MozaIQba, de a környéken élő idősebb réteg is gyakran látogatta a helyet. Ami azt illeti, ez a tendencia mai napig nem változott meg.

Amiért szeretik

A MozaIQ a kezdetek óta híres volt a nevesebb sportesemények közvetítéseiről. Legyen szó fociról, vízi- és kézilabdáról vagy akár külföldi sportokról (amerikai futball vagy kosárlabda). Pár éve pedig kvíz-esteket is szerveznek már, ami a kissé döcögős indulást követően telt házas eseménnyé nőtte ki magát.

Telt házas kvíz estek egyike

A név eredete

A név egy baráti beszélgetés kapcsán született meg. A hely egyik jellegzetes külleme, a zöld kockás csempék miatt esett a választás a mozaikra. Péter bízott benne, hogy a hely az egyetemisták körében felkapott lesz, így az ő kedvükért belecsempészett egy kis szójátékot. A mozaik szó végén ezért a „k” betűt „q”-ra cserélte. Így lett MoazIQ.

Találkozás a szakmával

Péter kényszerűen lépett a vendéglátós pályára, melyről többet nem szeretett volna mondani. Első csehóját, a Club 99-et még 2002-ben nyitotta, amit idővel egyik barátjának adott tovább. Úgy érezte, hogy kinőtte azt a helyet és valami teljesen újba szeretett volna kezdeni. Aztán úgy hozta a sors, hogy meséltek neki a MozaIQ épületéről.

Nem igen ismerek olyan vendéget, aki ne imádná Klárát

„A többi pedig már történelem” – ahogy mondani szokás.

Péter elmondta, hogy magát a szakmát autodidakta módon tanulta meg és a Mozaiqban amit tudtak, azt saját kezűleg oldottak meg. A kinti terasztól kezdve a festésig, amit tudtak ők és barátaik csináltak meg.

– Nagyon hálás vagyok ezért nekik, rengeteget segítettek a barátaink a Mozaiqban – tette hozzá Péter.

A jövőre nézve

Ugyan a jelenlegi helyzet a MozaIQ életében is nagyon nehéz, de ez nem jelenti azt, hogy nem fognak majd fejlődni. Péter elmondta, hogy a MozaIQban a különféle koktélok, whisky különlegességek és öt különböző csapolt sör mellett most már street food-dal is várják a vendégeket. Helyben fognak hamburgert, hot-dogot és egyéb kocsmai ételeket készíteni.

„Hamarosan elkészülünk a konyhai bővítéssel. Szeretnénk rámenni a minőségre és rendes alapanyagokból főzni majd. Kiszállítást ezért nem is tervezünk.”

Bizakodóak a nyitással kapcsolatban és alig várják Péterék, hogy ismét a tőle megszokott kocsmai vendéglátásban részesíthesse vendégeiket.