Címlap Arc Kislánya ihle...

Kislánya ihlette szappankészítésre Tillát, már saját manukfaktúrája van Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi Kakas Tilla kiskorában a Mecsek Tea bűvöletében élt, édesanyaként pedig a szappanokban találta meg a hobbiját és hivatását is. Tíz éve, kislánya születése után kezdett az illatos piperék készítésébe és azóta is töretlen sikereket ér el.

Nevezhetnénk születéstörténetnek is, hiszen a SzappAnna egy kislány érkezésével kezdődött

Kakas Tilla egy ritka ajándékot kapott szeretteitől, befizették egy szappankészítő tanfolyamra. A fiatal nő pár hónapos babája mellől ment a képzésre. Nehezen indult el, hiszen nagyon hiányzott neki Anna lánya, és még a tanfolyam elején leszögezte, hogy már délután otthon lesz a családjával, de a szappanok édes illata marasztalta. „Ámulatba ejtett a szappankészítés, egy pillanat alatt beleszerettem, és a képzési nap feléhez közeledve gyorsan hazatelefonáltam a családomnak, hogy még maradnék délután egy pár órát a haladó tanfolyamon is. Istennek hála ebben semmi sem akadályozott meg, végül kora este értem haza. Nem sokkal később megszületett a SzappAnna márka, ami kislányomról kapta a nevét” – meséli Tilla, majd azonnal hozzáteszi, hogy minden elkészített szappanról lánya jut eszébe, éppen ezért minden darabban ott van a szeretet, illetve ezen felül a gondosan válogatott alapanyagok, illóolajok és a természet.

Rózsás, levendulás, kávés és narancsos szappanokat mind a mester kedvenc illatai ihlették.

„Emlékszem, egy őszi napon néztem a hulló faleveleket, egy hatalmas diófáról szépen ereszkedtek a földre, csodálatos volt a természet. Ezek után rohantam a műhelybe, hogy elkészítsem a diószappant, ami visszaadja a természet szépségét. Egy másik őszi napon pedig az évszak kedvenc étele adott új ötletet. Sütőtököt szeleteltem, amikor észrevettem, hogy mennyire megpuhult a zöldségtől az ujjam. Nem volt kérdés, hogy hamarosan kifejlesztek egy sütőtökös szappant, ami azóta a kedvenc szappanom lett ”  

A szappankészítő már kisgyerek korában imádta a természet sokszínűségét

Édesapjához fűződik a Mecsek Tea alapítása, ezért Tilla régóta tudja, hogy a gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek és más termések felhasználása nemcsak környezetbarát, de egészséges is. Termékeibe mindig belecsempészi a növények illatát, és ezzel együtt jótékony hatásait is. Mint mondja, a szappankészítőknek nincs szakszervezete, nincsenek nívós versenyek, ahol felmérhetik tudásukat, számukra a fogyasztókból áll a zsűri. „A szappankészítő mester címet megszereztem, azóta a vásárlói visszajelzések jelentik az elismerést. A szappankészítést nagyon szigorú feltételekhez kötik, hiszen a kozmetikumok közé sorolják, de a kötelező ellenőrzéseken kívül nincs lehetőség arra, hogy a szakma versenyezzen egymás között, csak a fogyasztókra támaszkodhatunk.”

Az új műhelyt úgy tervezték, hogy hatalmas ablakán keresztül látni lehessen a természetet.

Tillát rendszeresen keresik ekcémás, pikkelysömör panaszokkal, hogy adjon egy szappant, ami enyhítheti a tüneteket

„Számos felkérést kaptam eddig, hogy csatlakozzak a nagy gyártókhoz, de ezeket visszautasítottam, mert ragaszkodom hozzá, hogy minden egyes terméket a két kezemmel készítsek el.” Ma két embernek ad munkát a SzappAnna, tavaly pedig újabb mérföldkőhöz érkezett. Tilla édesanyjának mosókonyhájából elköltözött a műhely a mester udvarába, ahol egy kis melléképületet alakítottak át szappankészítő műhellyé. A ház különlegessége, hogy óriási üvegfalán keresztül látni a természetet. Itt dolgozik Tilla, ha nem a Mecsek Reformház üzletében van. „Két munkám van, és mindkettő remekül kiegészíti egymást. Hogy fárasztó? Persze! Viszont jó munkabírást örököltem szüleimtől, ami erőt ad, akár most is, a nagy karácsonyi forgatag előtt, hiszen itt az ősz vége, most nincs megállás.”