Címlap Arc Kővári János ...

Kővári János mérkőzhet meg Mellár Tamással 2022 tavaszán!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár régóta lehetett hallani pécsi politikai körökben, hogy Kővári János lehet Mellár Tamás kihívója jobbról, erről eddig hivatalosan nem nyilatkozott a képviselő. A Pécs Aktuál korábban rá is kérdezett nála erre az információra egy interjúban, de akkor is megkerülte a kérdést, és nem adott egyértelmű választ arra, hogy elindulna-e 2022 tavaszán a Baranya 1 választókerületben.

Most azonban a kormánybarát Pécsi Újság “tudta meg”, hogy Kővári fog indulni Baranya 1-ben függetlenként, és szerintük a Fidesz-KDNP jelöltjeként.

Lapunk elérte Kővárit, és megkértük, kommentálja a Pécsi Újság információját.

Függetlenként képviselné Pécset

A politikus azt mondta, hónapokkal ezelőtt több pécsi civil szervezet és pécsi emberek is kapacitálták arra, hogy induljon el az országgyűlési választáson azért, hogy újra lehessen pécsi képviselője a területnek, mert nem elégedettek Mellár Tamás munkájával.

– Nem voltam és nem vagyok egyetlen pártnak sem tagja. Függetlenként tervezem az indulásomat, de ez még függ néhány feltételtől. Ezek egyike a támogató pártok kérdése, mert csatába nem lehet egyedül menni, oda kell az erősítés és a bajtársak.

Aki egyedül van, az védtelen és gyenge; az erő és az érdekérvényesítés esélye a sokaságban rejlik, most ezen dolgozom

– magyarázza Kővári, aki hozzátette, most is igyekszik úgy dolgozni, mintha már országgyűlési képviselője lenne Baranya 1-nek, mert úgy látja, nagy az igény erre a lakosságban.

Nem politikai választás jön

Szerinte 2022-ben egyébként nem politikai választás lesz, nem bal- vagy jobboldal között kell választani, hanem eldől az ország és benne Pécs sorsa, illetve jövője is, mert értékválasztásra kerül sor.

“Az a kérdés: beolvad-e Pécs és az ország egy álságos és üres “politikailag korrekt” kommunikáció mögé rejtett értéktelenségbe és gyökértelenségbe, ahol az évszázadok óta jól működő normák és erkölcsök ‘elavultnak’ számítanak, vagy megtarthatjuk identitásunkat, értékeinket, gyökereinket. Saját sorsunk formálói maradunk-e, vagy mások döntenek majd a fejünk felett. Ez az igazi tét”

– magyarázza.

Kővári János 2005 óta képviseli a pécsieket hol önkormányzati képviselőként, hol parlamenti képviselőként mint 2010-2014 között, illetve ő az egyik alapítója Pécs legkorábbi civil-értelmiségi szervezetének, az Összefogás Pécsért Egyesületnek is. Ebben a nemzeti-liberálistól a vallásgyakorló keresztényig terjedő skálán jól megférnek egymás mellett a különféle személyiségek, akiknek szívügye Pécs.