Címlap Arc Közel 30 ezer...

Közel 30 ezer diákja volt a legendás pécsi táncművésznek, Bocz Jenőnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aki jártas a tánc világában, annak egyáltalán nem ismeretlen Bocz Jenő neve. A 78 éves pécsi táncművész megannyi világ- és Európa-bajnok táncost adott a világnak. Több évtizedes pályafutása alatt diákok tízezreit tanította a tánc fortélyaira, több miniszteri kitüntetést kapott és szenvedélye, illetve szakértelme révén bejárta az egész világot.  Mindezen siker és élmény pedig csupán egyetlen "ballépésnek" volt köszönhető. Kalandos életéről és élményeiről mesélt a Pécs Aktuálnak Bocz Jenő, akit tapasztaltabb diákjai csupán úgy hívnak: Fater.

Jenőt gyerekkorában két dolog érdekelte igazán, a foci és a tánc

Két olyan emléke is van, amely végül erre a pályára vezette. Az első élménye egy családi tánc volt. Tíz éves volt, amikor apját látta édesanyjával táncolni, ami annyira gyönyörű élmény volt számára, hogy elkezdett hobbiból ő is a parkettre járni.

Viszont a legerősebb lökést pont az egyik – szó szerinti – ballépése okozta. Tizenhárom évesen az osztályfőnök lábára lépett táncolás közben, ezzel felsértve a hölgy vadonatúj lakkcipőjét. Jenő elszégyellte magát és bocsánatot kért, mire a tanárnő csupán ennyit válaszolt: ” Semmi baj Jencikém, fogsz még így járni másokkal is! „

– Ha ezt akkoriban nem mondja nekem a tanárnő, most akkor valószínűleg mi nem beszélgetnénk – mondta Jenő.

Az uránbányát is megjárta

A ’80-as évek

Jenő a táncot a Táncművészeti Főiskolán tanulta Balogh Jánostól. Az első műfaj, amit elsajátított, az a Rock’n Roll volt.

Az iskola után azonban nem volt egyenes az út a táncparkettig. Bocz Jenő húsz évig dolgozott az uránbányában is. Majd szembejött vele egy lehetőség, a Vasutas Művelődési Házban tánccsoportot alapíthatott. Így 1983-ban megalakult a Quadro Tánccsoport.

Fenyő Miki és a break stílus

A Quadro-csoportban négyféle tánccal foglalkoztak – innen ered a csoport neve is – eleinte Rock’n Roll klubnak indult, de pár hónappal később hozzácsapták a break-, disco-, és végül a show táncot. 1984-ben egy szakmai beszélgetést követően Jenő kiállt a Fenyő Miklós által indított Budai Táncklub ellen, ahol megmutatták nekik, mi fán terem itthon a break tánc.

Középen Fenyő Miklós, baloldalán pedig Bocz Jenő

– Életemben először Ausztriában láttam break táncot, méghozzá a tv-ben, 1983-ban. Ez idehaza szinte nem is létezett akkoriban, de éreztem, hogy ezzel kezdeni kellene valamit. Figyeltem a lépéseket, a mozgásokat, majd idehaza is elkezdtük gyakorolni. Nem hiszem, hogy mi voltunk az elsők, akik behozták ezt az országba, de elsők között voltunk, akik elkezdték.

A Fater

Jenő számára a tánc mindig egyenlő volt az élettel, nem csupán csinálta, de tanította is. A harminc év alatt közel 30 ezer diákja volt, akik csak úgy hívták, hogy „A Fater”. Stílusokat tekintve úgy 10-12 különböző táncot ismer, de mai napig folyamatosan figyeli az új hullámokat, ugyanis szerinte tanulni sosem késő vagy ciki.

„Mindig azt mondtam a tanítványaimnak: első a tanulás és a munka, csak utána jöhet a tánc. Jó, hogy ha az ember több lábon áll, sosem lehet tudni”

A tánc révén a fél világot bejárta, az Egyesült Államoktól kezdve, Franciaországon át egészen Kínáig. Szakmai karrierjét tekintve kapott:

  • három miniszteri kitüntetést
  • a Quadro-csoport megnyerte az 1993-as Ki mit tud? – színpadi tánckategóriáját
  • A tánc a világért – A világ táncáéért kitüntetését
  • A Magyar Divattánc Szövetség vezetőségének és etikai bizottságának tagja
  • számos magyar érem és díj birtokosa
  • négy csillagos nemzetközi táncbíró-pontozó lett
  • 1999-ben megkapta Pécs város pecsétjét
  • a modern tánc világszövetség (IDO=International Dance Organization) kitüntette – ő kapott a világon először nemzetközi táncmesteri díjat a modern tánc kategóriában
  • 70. születésnapján Életműdíjat A Magyar Divat-, és Sporttánc szövetségtől

A dicsőség fal

Ami pedig a táncosokat illeti, nyolc világbajnokot és hét Európa-bajnokot adott a világnak, nem beszélve az ezüst és bronz érmes helyezésekről.

Balról- jobbra: Kollár „Steve” István – Bocz Jenő – Fülöp Szilárd – 2003-as Electric boogie VB
Steve nyerte ezt a vb-t is

Első magyar bajnoka, Dr. Dunai Zoltán volt, aki breakben aratott nagy sikert, Nagy Zsolt Európa-bajnok volt ugyanebben a műfajban. Kollár „Steve” István háromszoros electric boogie világ- és Európa-bajnokot is ő tanította, Filkóházi Zoltán ezzel szemben Svájcban zsebelte be a világbajnoki break aranyérmet. Nem utolsó sorban pedig, Kovács Gergő Csanád is a tanítványa volt, aki azután ötszörös világbajnok lett show táncban.

A swing hazájában is nyertek

Jenő legbüszkébb a 80. swing világbajnokságon elért eredményre. 1999-ben Miamiban a pécsi párost hozták ki győztesnek a bírák.

Miami, 1999, swing világbajnokság

„Akkora esemény volt ez, hogy miután nyertünk mindenki velünk akart beszélni. A verseny után 12 kamera és megannyi neves amerikai újság faggatott minket. Az utcán a limuzinokból integettek nekünk ki az emberek. Hihetetlen élmény volt”

Másik nagyon emlékezetes sikere pedig Filkóházi Zoltánhoz köthető, amikor 1993-ban Svájcban, hazai pályán verték meg a legjobb táncosokat.

Nyolc éve szögre akasztotta a táncos cipőt

A 70. születésnapja, Életműdíj átadója – Jenő és egykori tanítványa Filkó lementek két kézre

Jenő jelenleg nyugdíjas éveinek él és nem igen tanít már. Szabadidejében felkérésre még szokott táncot oktatni, de leginkább barátoknak és ismerőseinek. Van még pár terve a jövőre nézve, de ezek egyelőre „színfalak” mögöttiek. Egy dolgot viszont elmondott a jókedvű, és fiatalos táncművész: életéről szeretne egy könyvet írni és filmet is szívesen forgatna.