Közel 40 éve üzemel már a pécsiek egyik kedvenc és Kertváros ikonikussá vált étterme, a Diana Vendéglő. Teca mama után most a családias hangulatú „retró" étterem tulajdonosát, Racskó Gábort látogattuk meg, aki még felszolgálóként kezdett 25 évvel ezelőtt a Dianában.
Kertvárosiaknak készült
A Diana Vendéglő 1982. május 1-én nyitotta meg kapuit a pécsi és kertvárosi lakosok számára. Azokban az időkben kevés vendéglátó egység volt a városban, tehát kijelenthetjük, hogy az elsők között voltak.
„A panel épületekkel egy időben épült a Diana, mondhatni a kertvárosiaknak készül”
– mesélte el Racskó Gábor.
Az étterem a ’80-as években nagyon kiemelkedő helynek számított. Szinte csak asztalfoglalás révén lehetett bejutni a Dianába és mindennap élő zene szólt az étteremben. Nem csupán közétkeztetőként, hanem szórakozóhelyként is üzemelt – tette hozzá Racskó Gábor.
Töttösről a Diana Vendéglő főnöki székéig
Racskó Gábor Töttös faluban született, ahonnan 15 éves korában költözött el Pécsre. Itt elvégezte a vendéglátós szakmát és pincér lett belőle. Harminc évesen kezdett el az akkor még Diana Étteremben felszolgálóként dolgozni, ahol 25 év kemény munkája során sikerült felküzdenie magát tulajdonosi pozícióba. Pincérből üzletvezető-helyettes lett, majd ezt követően üzletvezető, idén februárban pedig megvásárolta az ikonikus vendéglőt.
A helyiek egyik favoritja
A ’80-as évek kertvárosi hangulatát megidéző hely ugyan már nem a régi hírnevének örvend, de ettől függetlenül így is sok törzsvendég látogatja nap mint nap. Egy régi szokásuk is megmaradt – ha nem is minden nap –
minden szombaton élőzenével kedveskednek a vendégeknek.
A Diana Vendéglő továbbra is a hagyományos, magyaros konyhát követi, de Racskó Gábor elmondta, hogy igyekeznek a mai trendeknek megfelelően is főzni. Ami pedig az étterem személyzetét illeti, nem ő az egyetlen régi motoros a csapatban. Elmesélte, hogy a szakácsok és pincérek között is
vannak olyanok, akik még a Dianában kezdték pályafutásukat és mai napig ott vannak.
A családi és ünnepi rendezvények mellett a kerthelyiségük is aktívan él, mindezek mellett szoktak közhasznú szervezeteket vagy sport csapatokat támogatni. Nem beszélve saját megye kettes futball csapatukról.
Háttérbe szorultak a hagyományos, magyaros ízek
Rengeteget változott az évtizedek során a vendéglátás, a külföldi trendek háttérbe szorították a magyaros konyhát – jegyezte meg Racskó Gábor.
Szeretne fejlődni, de a korona nem enged
Az étterem tulajdonosa elmondta, hogy tervben voltak felújítási és bővítési munkálatok – új bárpult, megújuló kerthelyiség és egy sor új ötletet szeretett volna megvalósítani, de a koronavírus újfent közbeszólt.
Az első hullám okozta bezárás idején a Diana Vendéglő senkit sem bocsájtott el és sikerült átvészelniük a bizonytalan heteket.
Az újabb bezárást illetően Racskó Gábor reméli, hogy az előző időszakhoz hasonlóan sikerül átvészelniük a helyzetet. Ennek érdekében a Diana Vendéglő is átáll az ételkiszállításra és remélik, hogy minden rendben lesz.
Az új kormányrendelet értelmében az éttermeknek nem kell 30 napig – a kötelező zárva tartás ideje alatt – járulékot fizetniük az alkalmazottak után, de ez normális bevétel nélkül éppen arra elég, hogy ne kelljen elküldeni senkit – tette hozzá Racskó Gábor. Ez viszont csak ideig-óráig tudja fenntartani a víz felszínén az éttermeket.
A kisegítőket leszámítva jelenleg Racskó Gábornak 12 alkalmazottja van.
„Ezt is átfogjuk vészelni. Azután pedig remélem, hogy működhetünk tovább rendesen.”