Címlap Arc Megcsinálták:...

Megcsinálták: 100 évvel ezelőtti anyagokból állították helyre a Pilch-házat

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A belváros egyik rejtett ékköveként emlegetett Pilch-ház, vagy ahogyan sokan ismerik a Pécsi Napló egykori székháza. A Munkácsy és Bercsényi utca sarkán található szecessziós épület évekig állt üresen, majd egy befektető különleges módját választotta a helyreállításnak. Olyan anyagokat használtak, amelyekkel a XX. században dolgoztak a szakemberek. És hogy milyen lett a végeredmény? Erről mesélt nekünk Fazekas István, a BELLOTTO Kft. tulajdonosa, akinek a ház megmentése köszönhető.

Történelmi happy end?

A Mack féle Gutenberg-mellszobrot 1977-ben elvitték egy másik nyomdaépülethez, 2017-ben került vissza a helyére.

A téglaépületet 1906-ban Pilch Andor tervezte, ami az akkoriban híres Pécsi Naplónak, illetve a Pécsi Irodalmi és Könyvnyomdai Rt. nyomdájának adott otthont.

43 év után államosították

A szecessziós stílusú épületet 1949-ben államosították. Ekkor a Baranya megyei Szikra Nyomda, azt követően pedig a Pécsi Szikra Nyomda vette át az üzemeltetést.

Nyomda után a hanyatlás

A Szikra Nyomda egészen a ’70-es évek második feléig üzemelt az épületben. Ezután volt pár cég, akik a Pilchi-házba költöztek, de egy idő után hanyatlani kezdett a ház.

Kitört ablakok és fa a tetőn

A 2000-es években leginkább graffitisek, hajléktalanok uralták a helyet, udvarát pedig parkolónak használták a városiak. A tetőszerkezet szinte eltűnt és a falakat is pár gerenda támasztotta belülről – a végét járta a Pilch-ház.

Megtalálod a fácskát a házon? fotó: Csorba Győző Könyvtár

Fény az alagút végén

2010-ben viszont mozgolódások kezdődtek a környéken. A szomszédos, hasonlóan romosodó épületeket elbonthatták, a Pilch-ház homlokzatának viszont meg kellett maradnia. Sőt, eredeti állapotába kellett helyreállítani, ugyanis az épület műemléknek van minősítve.

Kézről-kézre járt az ingatlan, amíg nem jött a képbe Fazekas István, a BELLOTTO Kft. tulajdonosa, és eldöntötte: megmenti egyik kedvenc épületét!

Meg akarta menteni

A kecskeméti származású István vegyészmérnökként cégcsoportot vezetett korábban. Nyugdíjazása után eladta egykori cégét és próbálta tengernyi szabadidejét hasznosan tölteni.

– Gyerekkorom óta műemlékvédő vagyok, és sokat sétáltam a környéken a Pilch-ház felé. Miután kezdett elpusztulni az épület, arról álmodoztam, hogy megmentem. Nyugdíj után szerettem volna valami maradandót csinálni, így hát belevágtam.

A város jellegzetességeit ábrázolja. Kern Gyöngyi festette kerámia festékkel.

István számára fontosak a pécsi értékek, és mivel korábban senki sem állított komolyabb emléket Pilch Andornak, úgy gondolta a ház „újraálmodása” remek alkalom lesz ehhez.

Korabeli anyagok használata és egy jó csapat

A jó kivitelezéshez remek és elszánt emberek kellettek. Ez a munka nem jöhetett volna létre ilyen formában Kiss Géza és csapata- (Mohácsról), illetve a tervezője, Mozsonics Edit-, illetve a Dr. Porpáczy Ügyvédi Iroda munkája nélkül. Utóbbi felelet a belső kialakítások-, a stílus- és a marketingért – mondta el Fazekas István.

A tényleges munkálatok 2016-ban kezdődtek meg, a BELLOTTO Kft. pedig törekedett a részletgazdag rekonstrukcióra. Olyan anyagokat használtak, amelyekkel a huszadik században dolgoztak a szakemberek – ezzel is ügyelve korabeli megjelenésre. A hiányzó téglákat pedig korabeli módon készítették el – ennek köszönhető, hogy a homlokzat szinte az eredeti állapotát kapta vissza

Az épület 2018 elején lett átadva, az ablakkeretek rekonstrukciójában az örökségvédelmi hivatal segédkezett.

Így született újjá a négy utcát érintő háztömb, ami ékes példája lett annak, hogyan lehet megmenteni egy szinte halálraítélt építészettörténeti remekművet.

Az épületről készült képek galériája:

forrás: kozterkep.hu, magyarepitok.hu, Ráday Mihály műsora – YouTube