Meghalt Jelen István, akinek a neve összeforrt a Mecsek Rallye-val

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden kanyart, minden pályát úgy ismert a Mecseken, mint a saját tenyerét. De nem csak a Mecseken: az országban mindenki tudta, ki az a Jelen Istvánt, aki a ralisportban és a hegyiversenyek terén jártas. Hetvenéves korában távozott az égi pályákra.

Amikor felhívták, sokan csodálkoztak rajta, hogy milyen katonásan jelentkezik be. „Jelen”, mondta a telefonba…

Bár a tekintete és a legendás szakálla miatt rigorózusnak tűnt, aki közel került hozzá, pontosan tudta, hogy mindenkinek mindenben segít. Hosszú éveken, évtizedeken át ezt tette mindazoknak, akik a ralisport, illetve a hegyiversenyek résztvevői voltak. Annak idején Erdélyből érkezett, s szinte rögtön kopogtatott a Pécsi Volán ajtaján. A műhelyben tett-vett, szerelt, itt került közvetlen kapcsolatba a versenyzőkkel.

Neve összeforrt a Mecsek Rallye-val: a tradicionális versenyt három évtizeden át ő szervezte. Menet közben egyre inkább „megfertőződött” az autósporttal, és az utóbbi harminc évet gyakorlatilag teljesen ennek szentelte. Egész évben járta a honi rali- és hegyiversenyeket, sőt, sokat ment külföldre is, ahol rengeteg futamot tanulmányozott.

A Mecsek minden zegét-zúgát jól ismerte. Nem csoda: rendszerint beült az autójába, és saját maga kereste meg, kutatta fel a versenyzésre legalkalmasabb, legizgalmasabb utakat, szakaszokat, pályákat. Ő jelölte ki, hol legyenek a lassítók, hova kerüljenek a gumik, továbbá ő állította össze az egész napos programokat. Hogy mennyire jól csinálta? A Mecsek Rallye nemzetközi szinten is nagy sikernek örvendett, 2011-ben a világbajnokság előszobájának tartott IRC-futamot rendeztek itt, amelyen a legjobbak is rajthoz álltak, valamint a Historic Eb mezőnyét is ide tudta csábítani – köszönhetően a nemzetközi szövetség illetékeseivel ápolt kiváló kapcsolatainak.

Hirdetés
Előző sztori

Tételesen cáfolják a vádakat a POSZT feljelentett szervezői!

Következő sztori

A harkányi buszpályaudvaron is előre kell megváltani a menetjegyet

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1