Címlap Arc Munkahelyet v...

Munkahelyet vált Karikó Katalin, otthagyja a BioNTechet

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karikó Katalin magyar biokémikus, az mRNS alapú vakcina egyik feltalálója már több mint 70 elismerést, kitüntetést kapott.

A professzor már-már kulturális ikonnak is nevezhető, hiszen arcképe tavaly egy budapesti tűzfalra is felkerült a Krisztina körút 30. alatt. A kutató látta is a művet, s mint mondta, nagyon meghatódott annak kapcsán.

Remélem, jó hatással van a fiatalokra, inspirálja őket a szorgalmas tanulásra és a kitartásra

– nyilatkozta a Nők Lapjának.

A tudós azt is kifejtette, mit gondolnak Nyugaton a magyarokról: szerinte Amerikában is tudják, hogy a magyarok dolgos, szorgalmas emberek, vagyis nem csak mi hisszük, hogy a magyar tudomány világhírű, bár Karikó Katalin szerint egy kis összefogással még többre tudnánk jutni.

Ha sok kutatónak nem lenne akkora az egója, jóval előrébb tarthatna a világ. Csak sokan nem akarják az eredményeiket másokkal megosztani, mert maguknak kívánják a dicsőséget. Utóbbiért én nagyon ritkán küzdöttem, talán egyszer vagy kétszer: az egyik alkalommal akkor, amikor Drew Weissmannal szabadalmaztattuk az RNS-eljárásunkat. A beadáskor az én nevem szerepelt elöl, de amikor a hivatalból visszajött az egyetemhez a szabadalom, kiderült, hogy megcserélték a nevünket, biztos azt gondolták, ő az okosabb. Na, akkor az asztalra csaptam! Igaz, hogy a korrigálásért az egyetemnek fizetnie kellett, de ezt akkor sem hagytam

– fogalmazott.

A kutató az interjúban azt is elárulta: szeptember végétől már nem dolgozik a BioNTechnél.

– Szeptember végén befejezem a munkám a BioNTechnél. Új feladatok várnak rám, elsősorban szeretnék végre a tudományos munkában újra elmélyülni, mert az elmúlt másfél évben kevesebb idő jutott erre – magyarázta.