Móric

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy bajban lehet a Balaton egy kutató szerint

//

Ha minden így megy tovább, akkor akár egy zöld, bealgásodott posvánnyá is válhat a tó, a partvidékén szőlők helyett úszómedencékkel - állítja Jordán Ferenc, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója.

– Az ökológiai rendszerek elég szeszélyesek. Sokáig tűrnek, a kedvezőtlen hatásokat kivédik, aztán hirtelen nagyot változnak – magyarázta a kutató a VIP interjújában. Szerinte tehét nehéz előre jelezni, hogy mikor következik be a posványosodás.

Ökológusnak lenni valószínűleg rosszabb, mint meteorológusnak. Pontos évszámot tehát nem tudok mondani, de látjuk, hogy néha napok alatt kialakulhat egy-egy lokális algásodás, majd el is múlik ugyanilyen gyorsan

– közölte Jordán.

A szakember szerint azonnal be kellene tiltani minden zöldterület – erdő, mező, nád – kiirtását és beépítését, és az újabb adatok szerint nagy foszforterhelést jelenthet a sok horgászcsali is a vízben.

Akit érdekel a teljes interjú is, az ITT tudja elolvasni.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

A Janus Pannonius Múzeum csatlakozik a Kulturális Örökség Napjaihoz

Következő sztori

Pécsi péké lett az ezüstérem a Kenyérlelke fesztiválon

Legutóbbiak innen: Arc

bool(false)