Címlap Arc NBA-be kerülh...

NBA-be kerülhet a pécsi kosaras, aki Amerikában pszichológiát is tanul

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amerikai egyetemek versengtek érte, ügynökök, menedzserek, edzők figyelik játékát. Közel van ahhoz, hogy a világ legjobbjai között, a női NBA-ben is megmutassa tehetségét. Ő Juhász Dorka 20 éves pécsi kosárlabdázó. A korosztályos válogatott, legutóbb a PEAC-Pécsben játszó sportoló Columbusból adott telefoninterjút a Pécs Aktuálnak.

Több mint 50 amerikai egyetem szerette volna megszerezni Juhász Dorkát. A kosaras végül háromra szűkítette a kört. Miután szüleivel megnézték a kiszemelteket az Ohio State-t választották. A columbusi campus még ottani léptékkel mérve is hatalmas több mint 65 ezer diákja van. Ennek két éve, sport ösztöndíjasként pszichológiát tanul és a kosárcsapatot erősíti.

A pécsi lány a legjobbak között

A klub tavasszal eljutott a konferencia döntőjéig, de a járvány miatt akkor nem volt folytatás, felfüggesztették a bajnokságot. Mutatott játéka alapján bekerül a konferencia legerősebb ötösébe.

Azért erős a honvágy

Augusztusban, amikor átmenetileg az európaiaknak feloldották az utazási tilalmat három hétre haza tudott jönni.

– Most még nincs honvágyam, de biztos, hogy lesz. Korábban tudtam, hogy karácsonykor, aztán májusban láthatom a szüleimet, de most minden bizonytalan. Ilyen szempontból felborult az életem és ez stresszel

mondja és érezni a hangjában a szomorúságot.

– A lakótársam egy szlovák lány, akit onnan ismerek, hogy a korosztályos Európa Bajnokságon ellenfelek voltunk. Néha vele is a honvágyról beszélgetek, ami őt is megviseli –tette hozzá.

A délelőtt a tanulásé, a délután a sporté

A mostani szemeszterben öt tantárgyat vett fel, valamennyit online oktatják. A rendes edzések még nem kezdődtek el, de így is elmegy legalább négy óra a rehabilitációs és sérülést megelőző gyakorlatokkal. Mindezek végén megbeszélés van a csapattársakkal, az este újabb tanulással zárul.

Hatalmas amerikai stadionokban játszik a lány, aki Pécsről indult

20 ezres csarnokban játszik a pécsi lány

A csarnokunk hatalmas, több mint 20 ezres, eleinte szokatlan volt, picinek éreztem magam a pályán, de most már megszoktam. Fiú meccseken szinte mindig telt ház van, de volt már hogy mi is megtöltöttük a nézőteret

mondja büszkén

Hetente kétszer tesztelik Dorkát

Ohio államban az USA többi államához viszonyítva több a fertőzött, az utcán is kötelező viselet a maszk. Az egyetem a diákjaira, sportolóira igyekszik kiemelten vigyázni.

Szigorú protokoll szerint élünk, a lázmérés fertőtlenítés folyamatos, hetente kétszer tesztelnek. A közös fürdőt sem használhatjuk, mindeni egyedül, otthon tisztálkodik. Az edzések októberben kezdődnek, akkor naponta lesz tesztelés

avat be Dorka az előírásokba.

Irány a női NBA!

A 20 éves 194 centis magas bedobó álma, hogy a női NBA-ben játsszon. Első a diploma megszerzése, aztán viszont profi kosaras szeretne lenni.

Tudom, hogy figyelnek, az egyik edzőm játszott ott, a másik pedig edzett WNBA-s csapatot. Ők folyamatosan tájékoztatják a menedzsereket, ügynököket. Többször meg is néztek meccseken is. Ez azért jó, mert, azt is megmondják, miben kell még fejlődnöm, hogyan lehetek még jobb

beszél a jövőjéről a jelenleg legmagasabban jegyzett amerikai egyetemen játszó magyar kosaras.

Dorka tehetségét volt honnan örökölnie, édesanyja Balázs Hajnalka többszörös bajnok és válogatott játékos a pécsi kosárlabdázás aranykorának egyik ikonja.

– Szeretném, ha teljesülni az álma, de most az a fontos, hogy meglegyen a diplomája

Itthonról amit lehet, segítünk neki. Reméljük, nem lesz több sérülése, hiszen korábban emiatt egy évet ki kellett hagynia – tette hozzá az édesanya.