Címlap Közélet Szinte könyör...

Szinte könyörög a pécsi polgármesternek négy civil szervezet !

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerintük pártpolitikai döntések születnek Pécsen, ezek pedig akadályozhatják egy átgondoltabb koncepció, illetve cselekvési terv megvalósítását és tovább fokozzák a várost érintő szociális krízist" - írják.

Éles hangú nyílt levelet írt Péterffy Attilának a Város Mindenkié Pécs, a Mosolymanó, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és az Élménylelő Ifjúsági Egyesület. Elégedetlenek ugyanis a területüket érintő szakmaisággal, pontosabban annak hiányával. Szerintük politikai döntések születnek szakmaiak helyett.

A Város Mindenkié már nem először fogalmaz meg óvatos és udvarias kritikát az új városvezetéssel szemben, ami azért lepett meg sokakat, mert ez a szervezet heves kirohanásokkal támadta a fideszes városvezetést, tüntetéstől sem visszariadva.

„Alulírott, a Lakhatási Kerekasztalt előkészítő beszélgetéseken résztvevő és a párbeszéd iránt elkötelezett szervezetek

ezúton szeretnénk kifejezni sajnálatunkat, hogy A Város Mindenkié Csoport által már tavaly novemberben kezdeményezett egyeztető fórum mindmáig nem állt fel, és újabb késedelmet szenved a frakcióvezetők azon szeptember 8-i döntése miatt, amely a lakhatási koncepció előkészítését a frakciók hatáskörébe helyezte

– kezdik levelüket.

„Eközben június óta a Lakásgazdálkodási Csoport túlterheltségét okozva, világos kritériumok nélkül, egyéni elbírálásban folyik több mint kétezer eladósodott háztartás részletfizetési kérelmének elbírálálása. Továbbra sem született megnyugtató válasz azoknak a bérlőknek a sorsára, akiknek a részletfizetési kérelmét az önkormányzat elutasította. Annak ellenére, hogy

a kilakoltatási szándékot a városvezetés tagadja, egyre több lakáselhagyási felszólításról értesítenek bennünket ügyfeleink”

– folytatják.

„Szeretnénk újra felhívni a városvezetés figyelmét arra, hogy

a szociális krízissel sújtott családok utcára, illetve ellátó intézményekbe kerülése olyan járványügyi kockázatot hordoz magában, melyet az amúgy is befogadó képességük határán működő intézmények nem tudnak kezelni

– emelik ki.

A szervezetek azt kérik Péterffytől, hogy „a Covid-19 második, sokkal súlyosabbnak ígérkező hullámára tekintettel függesszen fel minden önkormányzati bérlakást érintő kilakoltatási eljárást!”

Végül udvariasan arra figyelmeztetik a pécsi polgármestert, hogy ő továbbra is nyitottak egy együttműködésre, és javasolják a Lakhatási Kerekasztal azonnali felállítását, melynek keretein belül döntéshozók és a városban dolgozó, a pécsi helyzetet belülről ismerő szakmai, ellátó és civil szervezetek kommunikációja megvalósulhat.

„Nem elfogadható ugyanis, hogy a problémákra előbb keresünk pártpolitikai választ, miközben a gyakorlatban nap mint nap olyan döntések születnek, melyek akár akadályozhatják is egy átgondoltabb koncepció, illetve cselekvési terv megvalósítását, és tovább fokozzák a várost érintő szociális krízist a jelenlegi súlyos gazdasági és egészségügyi válsághelyzetben”

– szögezik le.

Levelük végén finoman jelzik azt is, hogy „remélik, a jelenlegi városvezetés nyitott a társadalmi egyeztetésre és elfogadja a segítő szándékot”.