Címlap Hírek Nem csitul a ...

Nem csitul a vita, pedig igaza lehet a városvezetésnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hiába jött új városvezetés, Pécsen most is féltik a szegényeket az önkormányzattól címmel írt cikket a 444 a Város Mindenkié Pécs civil szervezet és az önkormányzat között hónapok óta tartó szócsatáról. Legutóbb egyébként épp a kertvárosi közmeghallgatáson került szóba az ügy, ahol Péterffy kifejtette az álláspontját.

Lapunkban több cikket is írtunk már arról, hogy nem éppen harmónikus a viszony a Város Midnenkié Pécs civil szervezet és az önkormányzat között, noha látszólag a cél közös lenne. A civilek mégis úgy érzik, nem kapnak elég teret és hónapok óta lepattannak a városvezetéséről.

Ismert civilekről van szó, nem kevés háttérkapcsolattal és médiás támogatással. „Kálváriájuk” immár a 444 ingerküszöbét is elérte, ahol „Hiába jött új városvezetés, Pécsen most is féltik a szegényeket az önkormányzattól” címmel jelent meg egy összefoglaló a történetről.

(forrás: Konkoly Thege Júlia Facebook)

A lap felidézi, hogy „feszültté vált a pécsi önkormányzat és a helyi, szociális ügyekkel foglalkozó civil szervezetek viszonya. Utóbbiak nyílt levélben kérték a tavaly közös ellenzéki jelöltként megválasztott polgármestert, Péterffy Attilát, hogy állítsa le a kilakoltatásokat, hozzon létre lakhatási kerekasztalt, és vonja be őket a stratégiaalkotásba.” Ez viszont a többszöri kérés ellenére sem történt meg a civilek szerint, pedig legutóbb éppen kedden hozták ezt szóba a nyilvános közmeghallgatáson.

A civilek szeretnék, ha a lakásrendszer régóta meglevő problémáit az ő bevonásukkal oldaná meg az önkormányzat. Ezért tavaly novemberben kezdeményezték, hogy állítsanak fel egyeztető fórumot, amire máig nem került sor – mondták a 444-nek. 

„Júliusban találkoztunk Bognár Szilvia alpolgármesterrel, akivel arra jutottunk, hogy beterjeszti a kerekasztalról szóló javaslatot. Aztán hiába vártuk a városvezetés válaszát”

– mondta Konkoly-Thege Júlia. Végül úgy értesültek, hogy a frakciókra bízták az új lakáskoncepció előkészítését, pedig éppen ebbe szerettek volna beleszólni. 

Konkoly Thege Júlia (forrás: Konkoly Thege Júlia Facebook)

„Nem elfogadható, hogy a problémára előbb keresünk pártpolitikai választ” – írták a polgármesternek címzett nyílt levelükben.

Egyesével elemeznek

„Eddig is voltak egyeztetések, ezután is lesznek. A stratégia egy része már elkészült, az AVM is elmondta nyáron a véleményét. De előbb készítenünk kell egy több évre szóló költségvetési tervet. Akkor lesz egyeztetés, amikor látjuk a számokat”

– mondta Ruzsa Csaba a lapnak. 

Az önkormányzatnál szerinte éppen egyesével elemzik mind a 3500 bérlő helyzetét. Egyrészt felmérik a lakások állapotát, másrészt megnézik a bérlők szociális helyzetét, és hogy miért halmoztak fel tartozást. „A humánus bánásmód mellett vagyunk.” Ruzsa szerint az év végére fogják látni, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak, a tartozások mekkora része faragható le, mennyiért tudnak eladni más önkormányzati ingatlanokat, és mennyit tudnak a bérlakások felújítására, újak építésére költeni. 

Konkoly-Thege szerint annyira rossz, szétszabdalt struktúrában működik az önkormányzati lakásgazdálkodás, és olyan kevés ügyintézővel dolgoznak, hogy így képtelenség alaposan felmérni a 3500 lakás helyzetét. „Ez óriási munka, és eddig se tudtak semmivel megbírkózni.” Ráadásul szerinte nem világos, hogy milyen szempontrendszer szerint hoznak döntéseket a bérlőkről.

A polgármester álláspontja

Péterffy Attila, a közmeghallgatáson azt mondta Aradi Fanninak (a linkelt videónkon 1:58:53-nál kezdődik ez a párbeszéd), aki a szervezet képviseletében tett fel kérdéseket az egyeztetésről és a civilek szerepéről, hogy az önkormányzat ugyan meghallgatja a civilek javaslatait is, de

elsőként egy saját, szakmai koncepciót szeretnének letenni az asztalra, amelyet mindenki támogatni tud szakmai alapon. Ha ez megvan, akkor egy újabb körben véleményeztetné ezt a civil szervezetekkel a városvezetés, és akkor újra van lehetőség a vélemények kifejtésére.

A lehetőség tehát – úgy tűnik -, nyitva van a civil szervezet számára is, de azt el kell fogadniuk – hangsúlyozta Péterffy a fórumon, hogy nem csak ők foglalkoznak a lakhatás kérdéseivel, hanem más szervezetek is, akiknek a véleménye és állásointja legalább ennyire fontos.

Abban is igaza lehet a pécsi polgármesternek, hogy közpénzekről van szó a „nap végén”, és ugyan számos ok állhat anak hátterében, hogy rengeteg bérlő nem fizet semmilyen díjat, de az önkormányzat feladata ebben a helyzetben egyebek mellett az, hogy a közpénzek felett őrködjön. Így pedig

igenis különbséget kell tenni azok között, akik tudnának, de nem akarnak; vagy akarnának ugyan, de nem tudnak fizetni.

A közmeghallgatásról egyébként a szervezet is posztolt. Azt írták egyebek mellett,

Polgármester úr megerősítette elképzelését, hogy nem kíván szakítani az előző ciklusokban tapasztalt döntéselőkészítési folyamattal. A szociális-szakmai szférában dolgozó, az azt érintő lakhatási koncepció tartalmának kialakításában együttműködni akaró civilek, majd a pártok által elkészített anyag véleményezésében vehetnek részt. Várhatóan az év végén.

Továbbá megerősítette azt is, hogy nem függesztik fel a kilakoltatásokat, vagyis az önkormányzat nem tesz egyértelmű, átfogó lépéseket annak érdekében, hogy megvédje a vírushelyzetben nehéz helyzetbe került háztartásokat.

Nem teszik ezt meg annak ellenére sem, hogy a második hullám és a krízisidőszak terheit viselő, önkormányzati feladatot ellátó rendszereket, a családok átmeneti otthonait, gyermekotthonakat és hajléktalanszállókat óvnák meg attól, hogy új kliensek fogadásával veszélyeztesse a bent lakók – látogatási tilalom melletti – védettségét.

Lett volna még egy kérdésünk – a július óta átláthatlanul és számonkérhetetlenül zajló adósságrendezéshez kapcsolódó egyéni elbírálás menetéről – ám ezek után értelmetlennek éreztük feltenni.