Címlap Hírek A Város Minde...

A Város Mindenkié Pécs: A városvezetés alábecsülte a késlekedés következményeit!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komoly kritikával illette a városvezetést egy civil szervezet, amiért lassan két éve képtelenek érdemben változtatni egy rossz rendszeren. Sőt, ott folytatják, ahol a fideszes városvezetés abbahagyta.

Kedden lesz hosszú hónapok óta az első élő közgyűlése az önkormányzatnak, emiatt szólaltak fel és kritizálták a városvezetést a Város Mindenkié Csoport aktivistái. Szerintük ugyanis „a lakhatási válság mélyülése csak a képviselők munkájával akadályozható meg”.

A fejetlenség veszélyes helyzetet teremt, és az elmúlt két évben tapasztaltak azt mutatják, hogy a városvezetés alábecsülte a késlekedés következményeit. És bár a ‘hatékonyság’ jegyében már egy második alpolgármester lett felelőse a témának, az ígért és elvileg készülő lakáskoncepcióról mindeddig semmi nem derült ki a nyilvánosság és a lakók számára

– közölte Aradi Fanni, a szervezet aktivistája.

Szóvá tette azt is, hogy mindeddig nem készült hatásvizsgálat a most is érvényes lakásrendeletről, amit még az előző városvezetés idején fogadtak el, és nem mérték fel ennek társadalmi következményeit sem. A szervezet szerint ugyanis ez a rendelet arra kényszeríti a rendszert, hogy egyetlen eszköze a kilakoltatás legyen.

Tovább emelkedett a szerződés nélkül bérlakásokban élők száma, jelenleg több mint ezren élnek jogbizonytalanságban.

A jelenlegi rendelet rugalmatlan és büntetésekre épül, így az önkormányzat lakásgazdálkodása is ilyen, nem kedvez az együttműködésnek

– fogalmazták meg a kritikát a civilek. – Az elmúlt időszakban elindult rendezési folyamat lakáskoncepció hiányában következetlenül és hibásan jár el számos esetben – magyarázta Aradi Fanni, aki szerint a tavaly nyáron, mindössze 7 ügyintézővel működő lakásosztály feladata lett az egyéni részletfizetési kérelmek elbírálása – folytatta az aktivista, aki azt mondta:

Pécsett az önkormányzati bérlakásban élők 60%-nak van lakbérelmaradása.

Ez több mint kétezer háztartást jelent, a kérelmek elbírálása azonban a szervezet szerint most nehéz, lassú és szinte lehetetlen.

Az adósságok behajtásában érdekelt önkormányzat egyelőre nem mutatott érdemi javaslatot az adósságok kezelésére,

azonban következetesen figyelmen kívül hagy olyan tényezőket, amelyek utólagos felülvizsgálata elengedhetetlen kellene, hogy legyen a nehéz helyzetbe került lakók helyeztének megoldásához – tette szóvá a Város Mindenki szervezet aktivistája.

Az eseményről, amelyben több bérlő is felszólalt, élőben jelentkezett a Pécs Aktuál. A rövid sajtótájékoztatót itt vissza lehet nézni: