Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A helyiek az önkormányzatra panaszkodnak, a városvezetés találkozni fog a lakókkal.

„Örömmel jelentem be azt a hírt, hogy a pécsi Lánc utcai tömb problémáját megoldottuk”

közölte határtalan optimizmussal tavaly nyáron Fogarasi Gábor. A Népjóléti és Sportbizottság elnöke akkor jelentette be, hogy sikerült kiüríteni a 120 lakásos gettót társasházat. Korábban kiderítettük, hogy nyugdíjasházat alakítana ki ott az önkormányzat.

Transzportálás

A kertvárosi Nagy Ferenc téren lakók szerint lehet, hogy a Búza térről látszólag eltüntette a problémát a városvezetés, de az megjelent Kertvárosban – ahová számos lakót telepítettek a belvárosból. Az új lakókkal együtt a gondok is sokasodni kezdtek, és ezek egyik legfájdalmasabbika az ágyipoloska-invázió – panaszkodnak, de a csótányokat sem látják szívesen. A környéken lakóknak Bognár Szilvia független önkormányzati képviselő, a Tiszta Kezek Frakció vezetője próbál segíteni.

„Szakvélemények szerint túlságosan kapkodva, átgondolatlanul folyt a Lánc utcai tömb erőltetett kiürítése, és sajnos ez számos új problémát szült, például itt Kertvárosban”

– magyarázta érdeklődésünkre Bognár Szilvia. A képviselőt azután kerestük meg, hogy a keddi közgyűlésen ismét felszólalt a Nagy Ferenc téri lakók érdekében, akiknek próbált időpontot szerezni a polgármesterhez. Az eddigi képviselői jelzések ellenére ugyanis érdemi megoldás nem született – tettte hozzá.

Ez úgy néz ki, sikerült is, mert Péterffy Attila kijelentette: Nyőgéri Lajos területért felelős alpolgármester fogadni fogja a poloskáktól és csótányoktól szenvedő lakókat május közepén.


A polgármester kijelentette, többször is volt már rovarirtás, múlt időben (!) – hangsúlyozta Bognárnak, vagyis szerinte a problémát kezelik, vagy legalábbis dolgoznak rajta.

Félmunka?

Bognár Szilvia szerint azonban ez sem kellő alapossággal történt meg, mivel a cég emberei azt sem tudták, melyik lakásban laknak, és melyikben nem. Ez azért gond, mert az üres lakásokban képesek átvészelni a poloskák és a csótányok is a kémiai beavatkozást, hogy aztán a szer elpárolgása után szépen visszamásszanak az ágyakba, konyhákba.

– Nagyon sok lakó panaszkodik a csípésekre, alaposabb irtást szeretnének. Hónapok óta fenáll ez a probléma.

Rengeteg fotót és videót is kaptam tőlük, ezeken rendszeresen dokumentálják a szörnyű állapotokat

– magyarázta a képviselő, aki hozzátette: nem elhanyagolt, hanem tiszta, rendezett lakásokról is szó van, és döntő többségükben olyan bérlőkről, akik betartják a lakhatási szerződést és tisztességesen fizetnek is.

Az egyik hívatlan vendég a Nagy Ferenc téri lakásban (Fotó forrása: Bognár Szilvia)

Még tovább terjedhetnek

Bognár Szilvia szerint érdeke lenne a városvezetésnek is, hogy komolyan vegye és minden erejével próbálja is megszüntetni az inváziót, mert

az ágyi poloskák rohamosan képesek szaporodni és terjedni.

Ha túlságosan elszaporodnak a környéken, és a környező tömbházakban, akkor nagyon nehéz lesz kiirtani őket.