Példakép szeretne lenni a roma polgárőr, aki 15 éve figyel a rendre Pécs keleten

///
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ózdi József 2006 óta polgárőr. A 48 éves férfi munka mellett egy héten több alkalommal is teljesít szolgálatot a meszesi városrészben. Sokan ismerik, hiszen ott is él családjával. A roma polgárőr példát szeretne mutatni és reméli, hogy a fiatalság számára ez az út lesz a követendő.

Sokan ismerik a környéken

Ózdi József a város keleti részén, Szabolcsfalun, Közép-Meszesen és a Hősök terén szokott járőrözni leginkább. Tizenöt éve jelentkezett először civil polgárőrnek – azóta is aktívan csinálja.

2008-ban megyei elnökségi dicséretben részesült

Sokan nem tudják, de ezért a munkáért egy fillért sem kap József, teljesen önkéntes alapon dolgozik.

Javult a helyzet Meszesen

– Sokat javul a közbiztonság a környéken, ez részben köszönhető az új Közbiztonsági Centrumnak is. De a folyamatosan működő térfigyelőkamerák, a polgárőrök, közterület-felügyelők és rendőrök jelenléte is sokat segít.

Jó a kapcsolat a környékbeliekkel

Viszont a legfőbb problémát továbbra is a drog okozza. Szélmalomharcot vívnak a szervek és a bűnözők a területen.

Ha sikerül is lekapcsolni két-három ilyen embert, jön más a helyükre. Vagy találnak mindig egy kibúvót, vagy kiskaput és kezdjük elölről az egészet.

Kifogások vannak, cselekedni is kell

– Nem lehet mindent a munkanélküliségre fogni! Ez butaság. Ha valaki dolgozni akar, az fog is dolgozni. Ezek az emberek – drogosok és stricik – vagy nem dolgoztak még vagy nem is akarnak.

Ez nem faji kérdés

József szerint ez nem arról szól, hogy valaki roma vagy nem roma. Közöttük is vannak tisztességes és becsületes emberek, akik a családjukért él.

– Ha valaki jó úton akar haladni és becsületesen akar élni, akkor annak van jövője – mondta el a 48 éves polgárőr.

A Pécs Aktuál forgatott is Józseffel

Előző sztori

Kevés felhővel kezdődik a nap, aztán gomolyfelhők képződnek

Következő sztori

Fájdalom? Tényleg vége a Barátok köztnek

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1