Címlap Arc Szenzáció: Ju...

Szenzáció: Juhász Dorkára az egyik legjobb amerikai egyetemi csapat csapott le!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar női kosárlabda legnagyobb reménysége, legígéretesebb játékosa Juhász Dorka. A 21 éves pécsi kosarasra nemrég lecsapott az egyik legjobb amerikai egyetemi csapat, a Connecticut Huskies, így az edzője a női kosárlabda élő legendája, Geno Auriemma lesz. Dorka mesélt a Pécs Aktuálnak a kihagyhatatlan ajánlatról, az előtte álló lehetőségről.

Juhász Dorka számára megvalósulhat az amerikai álom. Illetve: valóra válthatja a saját álmát, játszhat a női NBA-ben.

Ha így folytatja, biztosan sikerül neki.

A génjeiben van ez a játék: édesanyja a pécsi kosárlabdázás legendája, Balázs Hajnal, aki három bajnoki aranyérmet és három Magyar Kupa-győzelmet szerzett a PVSK-val, 125-szörös válogatott, és édesapja, dr. Juhász Zsolt is sokat játszott a palánkok világában. Mindezek után nem meglepetés, hogy Dorka is ebbe a sportágba szeretett bele: az évek során a Rátgéber Akadémián olyan alapokat kapott, amelyeknek köszönhetően nemsokára a legmagasabb szinten játszhat.

Hatalmas lépés ezen az úton a Huskies!

– Az Ohio State-en három év alatt sikerült elvégeznem az egyetemet, ami megkönnyítette a távozásomat – mesélte a Pécs Aktuálnak a 193 centis játékos, aki pszichológiát tanul az Egyesült Államokban. – Maradt még egy év ösztöndíjam, a koronavírus-járvány miatt pedig kaptunk plusz egyet, így most van két évem, ezalatt be szeretném fejezni a mesterképzést. Ez a helyzet pont optimális volt arra, hogy váltsak, hogy újabb szintet lépjek. Ennek érdekében beléptem a transzferportálba.

Egy büntető az Ohio színeiben

Nem sokáig kellett várnia az ajánlatokra – jöttek szép sorban. Gyakorlatilag minden olyan egyetem megkereste, amelynek a női csapata magas szintet képvisel, top25-ös, top10-es gárdák szerették volna magukhoz csábítani.

És bejelentkezett a UConn is…

– Nyilván, ha a UConn bejelentkezik, és a főedző, Geno hív, akkor az azt jelenti, hogy tényleg nagyon akarnak, annak ellenére, hogy komplett, bivalyerős csapatuk van. A következő szezon bajnokesélyeséről beszélünk. Egy olyan csapatról, amelynek ragyogó eredményekben bővelkedő történelme van, amely rengeteg profi játékost nevelt ki, s amelynek az olimpiai és világbajnok Geno Auriemma a vezetőedzője.

Ez a szint egész Amerikában extra, az egyetemi kosárlabda csúcsa, a legjobb!

Óriási megtiszteltetés, hogy megkerestek, erre az ajánlatra nem mondhattam nemet!

Dorka tisztában van vele, hogy az utolsó két egyetemi évében itt tud majd a legtöbbet fejlődni, felkészítik a profi kosárlabdázásra, s ennek köszönhetően eljuthat a női NBA-be. Mehetett volna máshova, játszhatna olyan csapatban, amely szebb helyen van, melegebb az idő, többet süt a nap, vagy biztos helyet ígértek a kezdőben. De nem ezek a dolgok számítottak. Csakis a kosárlabda!

Búcsú az eddigi csapatától

– Épp ezért nem is volt annyira nehéz a döntés. Beszéltem az edzővel, aki éreztette velem, hogy ennyi kiváló játékos mellett is számít rám, bízik benne, hogy segítek a csapatnak abban, hogy eljusson nem csak a Final Fourba, hanem a bajnoki döntőig. Amit aztán természetesen meg akarnak nyerni! Geno többször is hívott az elmúlt napokban, így egy kicsit meg tudtam ismerni: kiváló szakember és jó ember, nem véletlen, hogy ennyi éve ott van, és hogy ennyire sikeres vele a UConn. Nekem pont arra van szükségem, hogy egy ilyen jó edző mellett legyek, aki minden egyes edzésen megköveteli a kemény munkát, a fejlődést! Erre Magyarországon már fel lettem készítve, az edzőimnél mindig a kőkemény edzésmunka volt az alap, hozzá vagyok szokva. Nagyon várom már, hogy ott lehessek: nyártól együtt edzhetek, dolgozhatok sok tehetséges lánnyal, akik tudják segíteni a fejlődésemet.

Az utóbbi egy-két évben már látszott, hogy Juhász Dorka kiemelkedik az Ohio State csapatából, sorra kapta a rangos egyéni elismeréseket az egyetemi ligában: a legutóbbi szezon végén például a vezetőedzők beválasztották a Big Ten Konferencia legjobb ötösébe. Nem csoda, a magyar tehetség ugyanis dupla-duplát átlagolt 17 mérkőzése alatt (14,6 pont, 11,1 lepattanó) – hasonlóra csak az Év játékosának megválasztott Naz Hillmon volt képes…

Nemsokára Geno Auriemma kezei között fejlődhet tovább

Ki is az a Geno Auriemma, kinek a hívására nem mondhatott nemet Juhász Dorka?! Egyértelműen a női kosárlabdázás legendás edzője. Csapatát, a UConn együttesét 11-szer vezette bajnoki címig, ami a legtöbb az egyetemi női kosárlabdázás történetében, őt pedig 8-szor választották az Év edzőjének. A 67 éves, olasz származású tréner 2009-től 2016-ig az Egyesült Államok női válogatottját irányította, amellyel 2010-ben és 2014-ben világbajnok, 2012-ben és 2016-ban olimpiai bajnok lett. Mindezt úgy, hogy mind a négy sorozatban veretlen maradt! A UConn edzőjeként olyan későbbi kiválóságok kerültek ki a kezei közül, mint Sue Bird, Diana Taurasi, Tina Charles, Maya Moore, Breanna Stewart.