Szenzáció: Juhász Dorkára az egyik legjobb amerikai egyetemi csapat csapott le!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar női kosárlabda legnagyobb reménysége, legígéretesebb játékosa Juhász Dorka. A 21 éves pécsi kosarasra nemrég lecsapott az egyik legjobb amerikai egyetemi csapat, a Connecticut Huskies, így az edzője a női kosárlabda élő legendája, Geno Auriemma lesz. Dorka mesélt a Pécs Aktuálnak a kihagyhatatlan ajánlatról, az előtte álló lehetőségről.

Juhász Dorka számára megvalósulhat az amerikai álom. Illetve: valóra válthatja a saját álmát, játszhat a női NBA-ben.

Ha így folytatja, biztosan sikerül neki.

A génjeiben van ez a játék: édesanyja a pécsi kosárlabdázás legendája, Balázs Hajnal, aki három bajnoki aranyérmet és három Magyar Kupa-győzelmet szerzett a PVSK-val, 125-szörös válogatott, és édesapja, dr. Juhász Zsolt is sokat játszott a palánkok világában. Mindezek után nem meglepetés, hogy Dorka is ebbe a sportágba szeretett bele: az évek során a Rátgéber Akadémián olyan alapokat kapott, amelyeknek köszönhetően nemsokára a legmagasabb szinten játszhat.

Hatalmas lépés ezen az úton a Huskies!

– Az Ohio State-en három év alatt sikerült elvégeznem az egyetemet, ami megkönnyítette a távozásomat – mesélte a Pécs Aktuálnak a 193 centis játékos, aki pszichológiát tanul az Egyesült Államokban. – Maradt még egy év ösztöndíjam, a koronavírus-járvány miatt pedig kaptunk plusz egyet, így most van két évem, ezalatt be szeretném fejezni a mesterképzést. Ez a helyzet pont optimális volt arra, hogy váltsak, hogy újabb szintet lépjek. Ennek érdekében beléptem a transzferportálba.

Egy büntető az Ohio színeiben

Nem sokáig kellett várnia az ajánlatokra – jöttek szép sorban. Gyakorlatilag minden olyan egyetem megkereste, amelynek a női csapata magas szintet képvisel, top25-ös, top10-es gárdák szerették volna magukhoz csábítani.

És bejelentkezett a UConn is…

– Nyilván, ha a UConn bejelentkezik, és a főedző, Geno hív, akkor az azt jelenti, hogy tényleg nagyon akarnak, annak ellenére, hogy komplett, bivalyerős csapatuk van. A következő szezon bajnokesélyeséről beszélünk. Egy olyan csapatról, amelynek ragyogó eredményekben bővelkedő történelme van, amely rengeteg profi játékost nevelt ki, s amelynek az olimpiai és világbajnok Geno Auriemma a vezetőedzője.

Ez a szint egész Amerikában extra, az egyetemi kosárlabda csúcsa, a legjobb!

Óriási megtiszteltetés, hogy megkerestek, erre az ajánlatra nem mondhattam nemet!

Dorka tisztában van vele, hogy az utolsó két egyetemi évében itt tud majd a legtöbbet fejlődni, felkészítik a profi kosárlabdázásra, s ennek köszönhetően eljuthat a női NBA-be. Mehetett volna máshova, játszhatna olyan csapatban, amely szebb helyen van, melegebb az idő, többet süt a nap, vagy biztos helyet ígértek a kezdőben. De nem ezek a dolgok számítottak. Csakis a kosárlabda!

Búcsú az eddigi csapatától

– Épp ezért nem is volt annyira nehéz a döntés. Beszéltem az edzővel, aki éreztette velem, hogy ennyi kiváló játékos mellett is számít rám, bízik benne, hogy segítek a csapatnak abban, hogy eljusson nem csak a Final Fourba, hanem a bajnoki döntőig. Amit aztán természetesen meg akarnak nyerni! Geno többször is hívott az elmúlt napokban, így egy kicsit meg tudtam ismerni: kiváló szakember és jó ember, nem véletlen, hogy ennyi éve ott van, és hogy ennyire sikeres vele a UConn. Nekem pont arra van szükségem, hogy egy ilyen jó edző mellett legyek, aki minden egyes edzésen megköveteli a kemény munkát, a fejlődést! Erre Magyarországon már fel lettem készítve, az edzőimnél mindig a kőkemény edzésmunka volt az alap, hozzá vagyok szokva. Nagyon várom már, hogy ott lehessek: nyártól együtt edzhetek, dolgozhatok sok tehetséges lánnyal, akik tudják segíteni a fejlődésemet.

Az utóbbi egy-két évben már látszott, hogy Juhász Dorka kiemelkedik az Ohio State csapatából, sorra kapta a rangos egyéni elismeréseket az egyetemi ligában: a legutóbbi szezon végén például a vezetőedzők beválasztották a Big Ten Konferencia legjobb ötösébe. Nem csoda, a magyar tehetség ugyanis dupla-duplát átlagolt 17 mérkőzése alatt (14,6 pont, 11,1 lepattanó) – hasonlóra csak az Év játékosának megválasztott Naz Hillmon volt képes…

Nemsokára Geno Auriemma kezei között fejlődhet tovább

Ki is az a Geno Auriemma, kinek a hívására nem mondhatott nemet Juhász Dorka?! Egyértelműen a női kosárlabdázás legendás edzője. Csapatát, a UConn együttesét 11-szer vezette bajnoki címig, ami a legtöbb az egyetemi női kosárlabdázás történetében, őt pedig 8-szor választották az Év edzőjének. A 67 éves, olasz származású tréner 2009-től 2016-ig az Egyesült Államok női válogatottját irányította, amellyel 2010-ben és 2014-ben világbajnok, 2012-ben és 2016-ban olimpiai bajnok lett. Mindezt úgy, hogy mind a négy sorozatban veretlen maradt! A UConn edzőjeként olyan későbbi kiválóságok kerültek ki a kezei közül, mint Sue Bird, Diana Taurasi, Tina Charles, Maya Moore, Breanna Stewart.

Előző sztori

Rejtett kamerás felvétel egy CNN vezetőről, aki célzott propagandáról beszélt

Következő sztori

Ebben az ügyben benne van az egész 2019-es pécsi önkormányzati választás esszenciája!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1