Borzasztó: tizenéves testvérpár fulladt a Balatonba Alsóbélatelepen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vízbe fulladt egy testvérpár a balatoni Alsóbélatelep szabadstrandján. Egy háromgyermekes család két gyerekét keresték, azonban már nem tudták megmenteni őket. – közölte az ATV.

A két tizenéves fiú felfújható matracokról esett a Balatonba, amíg a szüleik és a harmadik testvérük a parton voltak. Az nem tudni, hogy pontosan hogy kerültek a mély vízbe. Információk szerint 13 és 17 éves volt a testvérpár.

A két, vízen úszó gazdátlan matracra egy SUP-deszkás fürdőző lett figyelmes, aki megtalálta az éppen elmerülő fiatalabbik fiút a vízben, akit ki is vitt a partra. A mentők megkezdték a gyerek ellátását és mentőhelikopter is elindult érte, de már nem tudták megmenteni. Ezzel egy időben keresni kezdték az idősebb fiút is. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata négy, szonárral felszerelt hajóval kereste a fiatalt, akinek testét végül búvár hozta fel.

Bagyó Sándor Alex, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke tudomása szerint a két fiúnak nem volt biztos az úszástudása.

A tragédia kapcsán Bagyó fontosnak tartotta elmondani, hogy a Balaton déli partján a lassan mélyülő víz hamis biztonságérzetet kelthet a fürdőzőkben. Az északi parton megszokták, hogy vigyázni kell a mélyülő vízzel.

„Délen a tó sokáig nem mélyül, 300-400 méteren viszont egy úgynevezett marás van, ahol az addig 60 centiméteres víz hirtelen 3 méteressé válhat”

– mondta Bagyó. Szerinte az is fontos lenne, hogy a kijelölt fürdőhelyeken a marásvonalat bójával kellene jelezni. Emellett fontos a helyismeret is, illetve, hogy aki nem tud jól úszni, az mindenképpen vegyen mentőmellényt, vagy úszást segítő eszközt.

Emellett figyelni kell arra, hogy felhevült testtel ne menjünk hirtelen a hűvös vízbe, mert a szervezetet sokkhatás érheti.

(Fotó: Csodálatos Balaton)

Előző sztori

Nyári szünetre megy a Könyv(fu)tár!

Következő sztori

Hétvégén három új fertőzöttet azonosítottak Baranyában

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1