Címlap Baleset ÖSSZEFOGTAK: ...

ÖSSZEFOGTAK: plusz biztonsági korlátot telepítenének a Mecsekben, hogy ne legyen több tragédia a kacskaringós úton

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már több mint ezren írták alá azt a petíciót, amit azért indítottak, hogy motorosbarát (autósoknak is hasznos – a szerk.) szalagkorlátokat helyezzenek ki a Mecsekben. A kezdeményezést a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület indította.

Kavicsos, sárátfolyásos lehet az út

Szerintük a Pécs és Remeterét közötti szakaszon nem tudnak biztonságosan motorozni. Egy nagyobb esőzés után hordalékos lehet az út, amit a szűk és kacskaringós úton előre nem láthatnak be, emiatt pedig már több baleset, köztük halálos kimenetelű tragédia is történt.

A legnagyobb probléma az, ha a motoros becsúszik a szalagkorlát alá

Ez alá nem lehet becsúszni: nem szorul be a motoros és a motor sem

– Volt már olyan baleset, amiben azért veszítette életét a motoros Pécs és Remeterét között, mert becsúszott a szalagkorlát alá és leesett az árokba – emlékezett vissza egy szomorú esetre Tóth András. A Dél-dunántúli Motoros Egyesület vezetője társaival együtt azért kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy az ehhez hasonló tragédiákat elkerüljék.

A Mátrában már van ilyen korlát

A Mátrában már van ilyen korlát (Fotó: Hegylakók)

Mi úgy tudjuk, hogy az Európában már több helyen is alkalmazott, két korlátból (alul és felül) álló korlát Magyarországon még nem annyira elterjedt. A Mátrában azonban már van.

– Ennek a dupla korlátnak az a lényege, hogy nem engedi a motorost és az autós sem, hogy beszoruljon vagy a korlát alá csússzon. Az úton tartja a járművet és annak vezetőjét is – mondta Tóth András.

Jó hír: Baranyában idén nem volt halálos kimenetelű motoros baleset

– Bár a motorosok száma évről évre nő megyénkben, idén eddig szerencsések is voltunk, nem történt halálos kimenetelű tragédia – tette hozzá Tóth András.

Gyakorta éri az a kritika a témában érintett motoros társadalmat, hogy a sebesség helytelen megválasztása okozza többek között ezeket a baleseteket is. A tények azonban azt mutatják, hogy sajnos gyakran nem a gyorshajtás, hanem rosszullét vagy emberi mulasztás okozza ezeket, például amikor egy szerpentinen az útburkolatra felhordott kavics, homok, olaj okozza a galibát.

írják a petícióban, ami ITT ÉRHETŐ EL!

Fotó forrása: Hegylakók