Alakul a botrány: új Vásárcsarnok még nincs, a régit bezárják

Ki tehet arról, hogy már most balhé van az új Vásárcsarnok körül, pedig még alig indult el az építése?

///
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy évre be kellene zárni a pécsi Vásárcsarnokot, de a jelenlegi városvezetés egyelőre azt sem tudja megmondani, hogy az ott árusító termelők milyen átmeneti helyre kerülnek - ébredtek rá a csarnok árusai és a vásárlók. Ez a legnagyobb problémája a kereskedőknek és a pécsieknek is, és nem értik, mi értelme van ennek. A bizonytalanság miatt több száz pécsi, köztük helyi termelő megélhetése kerülhet veszélybe – állítják az árusok, akik szerint az előző, fideszes városvezetés nem ezt ígérte. Na, de ki a hibás?


Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Vásárcsarnok kereskedői, mert úgy érzik, tönkre fognak menni, ha a városvezetés ragaszkodik ahhoz, amelyet a napokban árultak el nekik egy közmeghallgatás alkalmával. Ott derült ki ugyanis az árusok számára, hogy

több mint egy évre be fogják zárni a régi csarnokot, ahonnan menniük kell; viszont az új még nem lesz készen. Hogy hova költöztetik őket, arról pedig egyelőre fogalma sincs sem a városvezetésnek, sem a Csarnok üzemeltetőjének: a Pécsi Vagyonhasznosítónak.

Ezen egy emberként akadtak ki a kereskedők és a vásárlók is, senki nem érti, hogy ennek így mi értelme van. Videónkban el is mondták, mi a baj:

Egy évre biztosan bezárják a pécsi vásárcsarnokot, de a jelenlegi városvezetés egyelőre azt sem tudja megmondani, hogy…Gepostet von Pécs Aktuál am Sonntag, 18. Oktober 2020

Az előző városvezetés nem így csinálta volna


A kereskedők egyik “szószólója”, Dobszai Dezső azt állítja, hogy jelenlegi bérlőknek a korábbi, fideszes városvezetés teljesen mást ígért. Akkor azt volt a koncepció, hogy

megvárják, ameddig megépül az új Vásárcsarnok, majd szépen átköltözhet mindenki, illetve akkor pályáztatnák meg az új helyeket is. Az új városvezetés azonban már nem ezt a tervet vázolta.

– Szembeköpte ezzel az új városvezetés a régi ígéreteket, minket pedig létbizonytalanságba sodor – magyarázta a közmeghallgatás alkalmával az árus, aki nekünk is elmondta gyakorlatilag ugyanezeket, személyes interjúnk során.

Több mint 200 kereskedőt érint a Csarnok bezárása, de van egy legalább ekkora problémájuk ezen kívül is, nevezetesen az, hogy:

kik kerülhetnek be egyáltalán az új Vásárcsarnokba?

Egyelőre erre sem kaptak egyenes választ – mondták lapunknak, ráadásul a közmeghallgatás kivetítőjén is ez a nem túl informatív slide szerepelt a PVH vezérigazgatójának mondandója alatt:

A közmeghallgatáson tehát leginkább csak “találgatták” a döntéshozók, hogy a kereskedők hova és hogyan költöznek majd át, illetve azt is, hogy az újba majd kik, hogyan és mi alapján kerülhetne be. Pécs polgármestere licitről és versenyről beszélt az árusok között – vagyis ez döntené el, kik hova kerülnek az új csarnokban. Mások azonban figyelmezették, hogy itt bizony élő, létező, hatályos szerződésekről van szó, amelyeket nem ártana betartani. Ez okozott némi bizonytalanságot a döntéshozóknál, a kérdést lényegében el is napolták.

Ami biztos tehát egyelőre, hogy

2021 nyarán be szeretnék zárni a Vásárcsarnokot, mert abból “szolgáltató központ” lesz. Kiköltöztetnék az árusokat “valahova“, majd utána “valahogyan” beköltöznének az új csarnokba “valamilyen” szempont szerint. De, hogy pontosan kik költöznek be, az még kérdéses.

Bár még sok minden változhat a mostani csarnok bezárásáig, már most előkerült a kérdés: hogy kinek a sara ez a helyzet? Az új városvezetés szerint a régié, mert csúsztak a beruházással; a régiek szerint az újaké, mert 8 hónapot “totojáztak” mielőtt léptek volna.

Egymásra mutogatás

A régi Vásárcsarnokot azért kell bezárni jövő nyáron, mert Pécs elbukna egy bruttó 800 millió forintos TOP-pályázatot, ha nem teljesíti időre a vállalt projektet: a “régi” Vásárcsok helyén építendő szolgáltató központot (vagyis egy irodáhazat). Páváék eredeti terve szerint az új Vásárcsarnok már állt volna, mire ebbe a projektbe belefognak. Mégsem így történt: az építőipari árak elszálltak, újra kellett tervezni az új csarnokot és még pluszban szerezni kellett rá 500 millió forintot. Erre mondja azt a mostani városvezetés, hogy emiatt vannak kényszerhelyzetben.

A régi városvezetés képviselői szerint azonban, ha a mostani városvezetés nem vár 8-9 hónapot azzal, hogy az egyébként rendelkezésre álló pénzéből nekiálljon az új Vásárcsarnoknak, akkor maradhatott volna az eredeti koncepció: vagyis az új Csarnokba költözhettek volna az árusok, majd elég idő lett volna az irodaház kialakítására. A totojázással viszont előállt a kényszerhelyzet.

Mikorra lesz kész az új?

Egyelőre szintén biztosnak tűnik, hogy

az új vásárcsarnok építését 2022 tavaszára befejeznék, de mindennel együtt 2022 nyarán lehetne szó jó esetben a költözésről és a nyitásról. Hogy addig mi lesz a termelőkkel, mi lesz az árusokkal és mi lesz a vásárlókkal, az egyelőre erősen kérdőjeles.

A városvezetés azt ígérte, hogy újra asztalhoz ülnek majd velük valamikor.

Előző sztori

Baltával esett neki egy autónak egy férfi Cserkúton

Következő sztori

Még lehet pályázni a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védjegyére