Címlap Gazdaság Belevágna Péc...

Belevágna Pécs az új Vásárcsarnok megépítésébe, nem akar tovább várni a városvezetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az már ugyanis azt veszélyeztetné, hogy az egészből nem lesz semmi - jelentették be ma sajtótájékoztatón.

Már a szükséges előterjesztést is előkészítették, amely ha átmegy a jövő heti Közgyűlésen (és kicsi az esélye, hogy nem megy át), akkor hivatalosan is elstartolhat a projekt.

2016-ban döntötte el a korábbi városvezetés, hogy új Vásárcsarnokot építenek. Az épületre szánt több mint nettó 3 milliárdot pedig meg is nyerte a város a TOP-os forrásokon keresztül. A cél az, hogy az erősen „szocreál”, meglévő vásárcsarnok helyett egy korszerű, komplex piac- és kereskedelmi tér épüljön, amely nagyobb mérettel, optimálisabb belső kialakítással, valamint korszerűbb technológiával jobban kiszolgálja a vásárlói és kereskedelmi igényeket.

Korábbi közgyűlési döntések értelmében a tervezett új vásárcsarnok helyszíne a Pécs, Zólyom utca 4. sz. alatti, önkormányzati tulajdonú ingatlan, a jelenlegi csarnok szomszédságában.

Az elmúlt években azonban a külső szemlélő számára nem történt semmi a projektben. De ez nem teljesen igaz!

Tervpályázati, majd erre épülve tervezési közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően az épület engedélyezési és tenderterveit a BluePlan Mérnökiroda Kft. és Gettoplan Bt. által alakított konzorcium készítette el. Az építési engedély 2017. június 23-án emelkedett jogerőre.

A jogerős építési engedélyek birtokában a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata előzetes piackutatást végzett, mely alapján megállapítható volt, hogy a tervezett épület – a bekövetkezett drasztikus építőipari áremelkedés miatt – a rendelkezésre álló forrásból nem valósítható meg, emiatt a tervek átdolgozására volt szükség.

Az átdolgozott terveket a kapcsolódó beszerzési eljárásban nyertes Gettoplan Bt. készítette el. A módosított engedélyezési tervek 2018. szeptember 14-én emelkedtek jogerőre, ezzel párhuzamosan pedig a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 246/2018. (07. 26.) sz. határozatával döntött a kapcsolódó kivitelezési eljárás megindításáról.

A módosított engedélyek jogerőre emelkedését követően az új pécsi vásárcsarnok megépítésére irányuló közbeszerzési eljárás 2018. november 29-én jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Az eredményes közbeszerzési eljárás lezárásáról a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság a 251/2019 (06.19.). sz. határozatával döntött.

A legkedvezőbb ajánlatot a B Build & Trade Kft. adta, összesen mindösszesen 3 059 997 775 Ft + Áfa értékben. Az ajánlati ár nettó 559 997 775 Ft-tal meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet, így a kapcsolódó Vállakozási Szerződés megkötésére feltételesen került sor azzal, hogy a hatályba lépés csak a szükséges pénzügyi fedezet meglétét követően történik.

Az önkormányzat az ajánlati ár és meglévő fedezet közötti különbözet csökkentése érdekében a pályázati költségek belső átcsoportosítását, valamint többlettámogatási igényt tartalmazó szerződésmódosítási kérelmet nyújtott be a Támogató Szervezethez 2019 szeptemberében.

A jelzett szerződésmódosítási kérelem a pályázathoz kapcsolódó többlettámogatási igényt tartalmazott (mindösszesen 415 779 890 Ft értékben), amely többlettámogatás odaítéléséről Magyarország Kormánya jogosult dönteni – közölték a mai sajtótájékoztatón a városvezetők.

– Tekintettel arra, hogy a többlettámogatási igény a benyújtás óta eltelt 10 hónapban sem került elbírálásra, döntenie kell a Közgyűlésnek most – közölték, és azt is, nem várnak a kormányra.

Pécs a kivitelezési szerződés hatályba lépéséhez szükséges forráshiányt saját forrásként szeretné biztosítani a beruházáshoz annak érdekében, hogy az új pécsi vásárcsarnok építése mihamarabb megkezdődjön és az EU-s fejlesztési időkereten belül meg is valósuljon – árulták el. Ez a pénz (vagyis 418.779.890 ft) azonban mindenképpen megtérül idővel, és valós fedezet is van – közölték.

Ha a Közgyűlés jövő héten rábólint a tervre, akkor hivatalosan is elstartol újra az új pécsi Vásárcsarnok építése.

A sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni. A Vásárcsarnokkal kapcsolatos rész 19:42-nél kezdődik

https://www.facebook.com/pecsaktual/videos/332952447715849/