Címlap Balhé Alapos fairtá...

Alapos fairtásba kezdtek a pécsi Kertvárosban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy ideje tudni lehet a pécsi polgármestertől, hogy nem minden fa fa, hiába gondolja az egyszeri földi halandó fának a fát, az nem fa. Ami biztos, hogy most

teljesen épnek és egészségesnek látszó órási fákat vágnak ki sorban a Vásártéren

– hívta fel a figyelmet egy pécsi civil szervezet. A ZÖFI – Zöld Fiatalok szervezet szerint, ha pótolják is a fákat, 50-60 évet kellene várni, mire ugyanazt a pozitív hatást váltják ki, mint a mostaniak, amelyek a láncfűrészek áldozatai lettek.

A civilek szerint valójában azonban a most kivágott fák „pótlása nem lehetséges”.

40 éves fákat nem lehet ültetni. A fák telepítése nagyon fontos a jövőnk szempontjából, de a napjaink problémáira nem megoldás. Az újonnan ültetett fák, ha vigyázunk rájuk, ha gondozzuk őket, 40-50 év múlva látják majd el azt a funkciót, amit a kivágottak. Ennyi időnk nincs

– közölték.

„A klímaváltozás napi probléma. A klímatudósok (IPPC) szerint a globális felmelegedést 1,5 fok alatt kellene tartani ahhoz, hogy ne következzenek be visszafordíthatatlan változások. Erre szinte semmi esély nem mutatkozik. A mostani tendenciákat vizsgálva ez 2030 körül bekövetkezik.

Ha nem készülünk föl rá, ha nem ez hatja át minden várospolitikai döntést, akkor mindannyian vesztesek leszünk. Hát ezért kell mindent megtenni minden egyes fa megmentésért, megóvásáért. Egy fedett, klimatizált csarnok nem kárpótol majd bennünket”

– tették hozzá.

Mint végezetül írták,

„a Diana téren az történt, hogy a fákat kivágták, a helyükre egy új épületet húznak,

és ahol most még nincsnek fák, ott újat ültetnek. Nem lehetett volna ezt fordítva csinálni?” – tették fel a kérdést.

A Diána téri piacról, illetve az ottani fák kivágásáról ebben a cikkben írtunk:


A ZÖFI teljes posztja itt látható:


(Fotók forrása: ZÖFI – Zöld Fiatalok közösségi oldala)