Címlap Balhé Ennyi volt: t...

Ennyi volt: tucatnyi hatalmas fát vágtak ki Kertvárosban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megjelentek a láncfűrészek. Drótháló lesz majd helyettük?

Láncfűrésszel mentek neki tucatnyi hatalmas fának a kertvárosi Diana téren kedden, hiába tiltakoztak a környéken élők miután megtudták: halálra ítélték a fákat a piac felújítása miatt.

Az „Óvjuk meg a fákat a kivágástól a pécsi Diána téri piacon! ” Facebook csoportban a következő videót osztotta meg valaki:


Hétfőn

a Zöld Fiatalok – ZÖFI is közleményt adott ki, amelyben arra kérték a városvezetést, illetve a terület MSZP-s önkormányzati képviselőjét, Schmuck Rolandot, hogy ne bántsák a fákat.

„(…)A pécsi önkormányzat a Diána téren lévő fás liget teljes kiirtását tervezi, melyre 2023. augusztus 4-én ki is adták a fakivágási engedélyt. Ugyan ma a helyi lakosok tiltakozásának köszönhetően a 12, mintegy fél évszázados fa kivágását elnapolták, azonban úgy tudjuk, holnap ezt mégis véghez kívánják vinni az érintettek!” – írták hétfőn, és sajnos be is jött az információ.

„Mi, civilekként tiltakozunk ez ellen, ezért a Séta a Mecsekért Civil Összefogás és a Zöld Fiatalok Egyesülete (ZÖFI) egy közös nyiltakozatot fogalmazott meg, amelyet el is juttattunk Péterffy Attila polgármester, Dr. Schmuck Roland kerületi képviselő és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezetősége részére. Várjuk mihamarabbi válaszukat, valamint érdemi reagálásukat tettekben is!” – írta a ZÖFI, de válasz helyett a láncfűrészek jelentek meg.


A Diana téri piac felújítása miatt vágják ki a fákat – a látványtervek szerint valamiféle vasháló-szerűség kerül majd az árusító asztalok fölé.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője szerint Péterffy csak a láncfűrészek hangjára tud elaludni

„Miközben Péterffyék a nem létező akkumlátorgyárral riogatják az embereket, tarra vágják a várost⁉️ Úgy látszik Péterffy csak a láncfűrész hangjára tud elaludni. Egy lakossági bejelentés jutott el ma koraeste hozzám, miszerint Péterffy polgármester a lakossági tiltakozás ellenére kivágatott 20 fát a Diana téren” – közölte Kővári János. Hozzátette: „(…)mindig van olyan megoldás, hogy ne kelljen fát kivágni. A leghatározottabban elítéli ezt a gyakorlatot” – magyarázta.