Alaposan visszaszólt a politikusoknak a PTE Hallgatói Önkormányzata

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményben tiltakozik az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat azért, mert a Momentum pécsi elnöke fizetett hirdetéseken keresztül próbál nyomást gyakorolni a diákokra. UPDATE: Megérkezett Nemes Balázs reakciója. 

Nemes Balázs – miközben párttársai éppen nélküle küzdenek – napok óta erőteljesen kampányol a PTE egyáltalán nem eldöntött modellváltása miatt, és eközben még a dikákokat is felszólította – nem éppen udvariasan. Ez utóbbi feltűnt nekik is, meg is jött rá az egyetemisták válasza.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat az Egyetem esetleges modellváltásával kapcsolatban nem politikai pártok nyomására kíván állást foglalni.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy pártpolitikusok fizetett politikai hirdetéseken keresztül (lásd: link1) nyomást gyakoroljanak a pártfüggetlen, demokratikusan megválasztott hallgatói képviseletre.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy pártpolitikusok fizetett politikai hirdetéseken keresztül (lásd: link2) riogassák Egyetemünk hallgatóit a tanulmányaikat és juttatásaikat érintő kérdésekben alapos és átfogó ismeretek nélkül.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármely politikai erő eszközként használja Egyetemünk hallgatóit.

Ennek megfelelően kérjük Önt, és minden egyéb pártpolitikust és pártaktivistát, hogy ne az Egyetemünk hallgatóit használják fel saját politikai céljaik érdekében.

Köszönjük szépen, de ilyen jellegű „segítségre” nincs szükségünk.

Tisztelettel,

Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Vezetősége

U.i.: Amennyiben esetleg Ön számára nem ismert szervezetünk álláspontja a hallgatói térítési és juttatási jogokkal kapcsolatban, akkor kérjük, tájékozódjon hiteles forrásból és tanulmányozza közleményünket.

– írták személyesen Nemes Balázsnak.

Az utóbbi napokban az elsősorban baloldali, pártvezérelt médiumok, és névtelen adminok által frissen alakult Facebook-oldalak, csoportok folyamatosan, fizetett hirdetésekben is agitálnak a PTE-t érintő – egyébként információink szerint az egyetem vezetői által alapvetően támogatott – modellváltás ellen.

Az egyetem rektora is világossá tette, hogy nem örül ezeknek, és nem is ad teret ilyen politika-vezérelt híreknek, ezeket nem “propagálja”

– mondta Miseta Attila.

UPDATE: Nemes Balázs az EHÖK-nek: Egy kicsit beszéljünk még a véleményszabadságról

Nemes Balázs reagált a neki címzett EHÖK-ös közleményre. Mutatjuk a teljes reakciót.

“Tisztelt PTE EHÖK!

Az alábbiakban reagálok a nekem címzett üzenetre, amelyet az EHÖK weboldalán publikáltak a mai nap folyamán.

Az egész ügy előzményeihez hozzátartozik, hogy a PTE alapítványi átalakításáról szóló legelső posztom előtt kerestem a telefonos kapcsolatot a PTE EHÖKkel, hogy minél pontosabb információkat szerezzek a helyzet jelenlegi állásáról. Először informálisan próbálkoztam az ügy érzékenysége miatt. Akkor az volt a reakció, szintén informális utakon, hogy az [email protected] gmail-es címre írjak egy e-mailt és majd valamikor valaki megnézi. Ilyen helyzetben ez nyilvánvalóan nevetséges. Ötödik próbálkozásra sikerült elérnem egy vezetőségi tagot, aki első körben szintén e-mailt akart irattatni velem, de neki is kifejtettem, hogy ez nem egészen így működik. Na, ezek után tudtunk egyáltalán szóba állni egymással, de érdemi információhoz továbbra sem jutottam hozzá.

A PTE EHÖK egyik érve az volt, hogy az előkészítés még zajlik, ezért nem tudnak nyilatkozni az álláspontjukkal kapcsolatban, de arra a felvetésemre, hogy nem tekinthető előkészítettnek egy döntés, ha 48 órával előtte még fejetlenség van, már nem érkezett válasz.

Ilyen előzmények után jött a tegnapi rektori bejelentés arról, hogy az önellentmondások és a bizonytalanság miatt a Szenátus aznap nem tárgyalja az alapítványi átalakítás ügyét. Ez azt jelenti, hogy a rektor is úgy látta, nem volt elég az előkészítés, amivel szemben az EHÖK korábban ellenkező álláspontot fogalmazott meg. Tehát jelen állás szerint az EHÖKnek a rektorral van vitája, ezt javaslom tisztázzák le házon belül minél előbb.

Egy kicsit beszéljünk még a véleményszabadságról; politikai szereplőként megfogalmazhatom a véleményemet a magyar jog szabályai szerint, szabadon. Ebben nem akadályozhat meg sem az EHÖK, sem más mindaddig, amíg mások jogait nem sértem.

Hogy használok-e fizetett politikai hirdetést? Természetesen, a 21. században vagyunk, ez egy fontos eszköze a választói kapcsolattartásnak. Lehet az EHÖK is jobban tenné, ha kipróbálná néha.

Visszatérve a levélben szintén említettek szerint, az EHÖK “nem politikai pártok nyomására kíván állást foglalni” – ez mind szép és jó, de nem láttam hasonló közleményt a Fidesznek címezve, amikor bejelentették hogy viszlát egyetemi autonómia.

A többi, kioktató hangnemben megfogalmazott vádaskodásra, az oldalamon szervezett kommentelésre (valós és kamuprofilok egyaránt) és hasonlókra különösebben nem kívánok reagálni, egyúttal ismét kiemelem, hogy én a legelső posztom előtt telefonon jeleztem mindent az EHÖK vezetőségének, mielőtt nyilatkoztam, annak ellenére, hogy megpróbáltak lerázni.

Sajnálom, hogy ez a szerintem alapvető illemszabály a részükről nem volt kölcsönös, az elérhetőségeimet ismerik.

Tájékoztatásul közlöm, mintegy mellékes információként, hogy a mesterszakon folytatott tanulmányaim alatt

én is bekerültem egyszer a HÖK-be, és nem volt túl meggyőző amit ott láttam. Pontosan ismerem a rendszert, és a másik oldalról is láttam, hiszen 2012-13-ban, és később is nem kevés diáktüntetésben és szerveződésben vettem részt.

Záró gondolatok:

A hallgatói önkormányzatoknak nagyjából 5 évente van igazi súlya és jelentősége. Körülbelül ilyen időközökkel merülnek ugyanis fel a felsőoktatásban átalakítási tervek. A HÖK nem a buliszervezésről, a pótdíjakról, vagy a kolidíjakról szól elsősorban. Arról is, de csak békeidőben. Most nem az van.

Most az a feladat, hogy hagyjuk-e hogy oligarchákat ültessen a legrégebbi magyar egyetem élére egy kompromisszumra nem hajló, autokratikus vonásokkal rendelkező kormányzat, vagy egyenes gerinccel kiállunk, és kijelentjük, hogy Pécs közössége egy emberként kiáll és megvédi a város oktatási és kulturális örökségét, valamint jövője zálogát.

Baráti üdvözlettel:

Nemes Balázs”

Hirdetés
Előző sztori

Január 22: A magyar kultúra napja

Következő sztori

Három autó csúszott egymásba Uránvárosban

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1