Címlap Arc Miért hallgat...

Miért hallgat a legsúlyosabb botrányról Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teljesen kimaradt pécsi párttársai akciójából a párt városi elnöke, aki alá sem írta és nem is reklámozza a 12 pontos követelést. Sőt, egyenesen elhallgatni látszik azt. Akad azonban egy másik kakukktojás is, Auth István a DK-ból. UPDATE: Nemes személyeskedve reagált.

„Imád szerepelni, a villanó vakuk és a kamerák a kedvencei”

– így nyilatkozott elnökükről néhány pécsi Momentumos, akikkel arról beszélgettünk, hogy az új városvezetés eddigi legsúlyosabb botrányából mégis miért maradt ki látványosan az egyébként kamera-szenzitív Nemes Balázs.

Mint azt elsőként megírtuk, bekeményítettek a városvezető frakció képviselői, nehéz döntés elé állították a pécsi polgármestert! Nem akarnak mást, mint amit már a kampányban is ígértek. Ennek érdekében egy 12 pontos ultimátumot tettek Péterffy asztalára. Komoly bajba kerülhet azonban a polgármester, ha aláírja az egyébként nem extra követelést. Elválhat az is, hogy ki tud-e lépni az MSZP árnyékából.

Ha valaki azonban rátéved a Momentum pécsi elnökének közösségi oldalára, akkor egy árva posztot sem talál arról, hogy párttársai, a Momentum önkormányzati képviselői éppen Péterffy Attilát állították válaszút, méghozzá elég kemény válaszút elé.

Nemes inkább nosztalgiázik a NOlimpiáról, és politikusként utasítgatja a PTE diákképviseletét, mert láthatóan nagyon érdekli az egyetem körüli modellváltás ügye.

A Pécs Aktuál úgy értesült,

Nemes Balázst kénytelenek voltak megkerülni saját önkormányzati képviselői is, mert sokkal inkább tűnik MSZP-szimpatizánsnak az elnökük, mint Momentumosnak

– mesélték.

Nem megerősített információk szerint

Nemes Balázs megegyezhetett az MSZP-vel.

A pártból származó információk szerint a megegyezés lényege az lehet, hogy ha őt (mármint Nemes Balázst) támogatják Mellár Tamás helyett a Baranya 1 választókerületben az országgyűlési választáson, amelyen elindulna; akkor elintézi, hogy a momentumos képviselők megszavazzák és támogassák az MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezését a veszélyhelyzet végén. Akkor ugyanis döntenie kell a Közgyűlésnek a kérdésben – legalábbis jogi szakvélemények szerint, illetve maguk a koalíciós pártok is ezt követelik Péterffy Attilától.

Havi félmillióért hallgatás?

Emellett Nemest komoly fizetésért, több mint havi félmillió forintért nevezte ki Péterffy Attila „innnovációért, ifjúságért és testvérvárosi kapcsolataiért felelős biztosnak”. Erről a feladatról nem sokat tudni, eredményekről pedig végképp semmit. Párttársai ezért nem zárják ki, hogy ennek a pénznek, illetve pozíciónak is köze lehet ahhoz, hogy Nemes Balázs látványosan csöndben van; a legkisebb kritikát sem fogalmazza meg a városvezetéssel szemben. Pedig erre lehetne oka bőven, mint ahogy a Momentum képviselői meg is tették.

Igyekszünk megtudni, hogy Nemes Balázs mivel indokolja látványos távolmaradását a városvezetés mostani, és előző botrányaitól is. Ha sikerült megtudnunk, megírjuk.

Auth István áruló? Kizárhatják a DK-ból

Van egy másik kakukktojás is – mondják forrásaink, ő pedig a DK sorai között. Auth Istvánről van szó, akinek neve szintén szerepelt a 12 pont aláírói között, de végül meggondolta magát és kifarolt az akcióból, nem írta alá a követeléseket. Emiatt vannak, akik egyenesen árulónak nevezték.

Lapunk úgy tudja, a DK-ban pontosan tudják ennek okát, így nagy esély van arra, hogy kizárják a pártból.

A lapunkhoz eljutott információk azt sejtetik, hogy az MSZP-vel kötött üzleti érdekek és kapcsolatok állnak, vagy állhatnak Auth mozgása mögött, de erről nekünk nincs hiteles információnk, így ezt egyelőre nem tudjuk megerősíteni. (Hasonló információ érkezett Ágoston Andreáról is, aki új megbízást kaphatott MSZP-közelből – de erről majd egy másik cikkben írunk.)

Bár kerestük a képviselőt mobiltelefonján, ott nem értük el, ezért írásban is küldtünk neki kérdéseket. Amint reagál, beszámolunk róla.

Kapcsolódó cikkünk a témában:

UPDATE: Nemes Balázs szerint lejáratócikket írtunk!

„Hízelgő lejáratócikk jelent meg Kapitány Gergely tollából a Pécs Aktuál nevű (magazinnak eladott) fideszes propagandaoldalon” – írja közösségi oldalán (tévesen) a politikus.

„A cikkben szereplő állítások és sugalmazások szánnivalóak és nevetségesek, de beszéljenek helyettem a tények:

1. A tegnap közzétett levél tartalmában foglaltakról valóban fogunk tárgyalni, egy ilyen megbeszélést ezekről az ügyekről már hónapok óta sürgetek.

2. Sajgó György – Momentum a városházi frakciónk vezetője. Az ő megnyilatkozásai a pécsi Momentum álláspontját tükrözik, e minőségükben tartalmazzák az én meglátásaimat is.

3. Valóban nagyon érdekel a PTE ügye, ugyanis a város messze legnagyobb munkáltatójáról (4000+ fő) és költségvetési intézményéről (több tízmilliárd forint) beszélünk, amelynek sorsa elválaszthatatlan a város sorsától, mint gazdasági, mind kulturális, mind tudományos téren. (Kapott is választ a politikus a dikáktól erre az aggódásra, nem is akármilyet.)

4. A cikkben foglalt egyéb hazugságokkal nem kívánok foglalkozni, nem szorulok rá semmilyen más szervezet jóindulatára, és nem kértem senkit arra, hogy vegyen részt a kampányomban.

5. Legközelebb nyugodtan megkereshet engem is Kapitány Gergely, aki Páva Zsoltot, az előző polgármestert a kabinetjében való részvétellel támogatta, valamint százmilliós pénzesőt szórt médiaérdekeltségeire a Fidesz mind Pécsett, mint Szegeden. Szívesen elmondom – zárja igen súlyos tévedésekkel tarkított, személyeskedő és szerzőnket érintően még valótlan információkat is tartalmazó reakcióját Nemes Balázs.