Címlap Balhé Az egymilliár...

Az egymilliárdos zebra-program miatt magyarázkodik a pécsi polgármester

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendkívül „propagandisztikusra” sikerült, önmagát „hitelesnek” hirdető videóban bizonygatja Péterffy Attila, hogy nem is olyan drága a közel egymilliárd forintba kerülő pécsi zebra-program, amely során 28 gyalogátkelőt alakítanak ki. A videó azért készülhetett el, mert „túlárazásért” feljelentették a városvezetést, amiért például Mohácson átlagosan tizedennyiből hozzák ki ugyanezt éppen most.

A fizetett hirdetésben is alaposan megtolt magyazákodásban részletezik Péterffy oldalán, hogy miért kerül majd például

40 millió forintba összességében a Kürt utcánál készülő zebra,

amiből csak a csíkok festése is több lesz mint 300 ezer.

Itt lesz majd az új gyalogátlekő, ami 40 millióba kerül összesen

A polgármesteri magyarázkodásra érkezett kommentekből az látszik, hogy nem igazán sikerült átütőre a „hiteles” videó, bármennyire is igyekeztek Péterffy Attila emberei.

Az egyik kommentelő egyébként látszólag remek – és a mostani 40 milliós tervnél sokkal olcsóbbnak tűnő – javaslattal állt elő: helyezzék át pár méterrel arrébb a készülő zebrát, a buszfordó ki- és behajtójához, és akkor jelentősen csökkenteni lehetne szerinte a költségeket is.

A munkára egyébként ketten pályáztak, de

végül csak egy érvényes pályázó maradt, a másik céget kizárták.

Eredetileg 857 milliót fizettek volna a munkáért, de végül ezt kevésnek találták, és ráemeltek további 103 milliót idén januárban. Így jön ki a közel 1 milliárdos összeg.

Az önkormányzat összesen 36 helyszínen szeretett volna gyalogátkelőt felfesteni, illetve kialakítani. Évekig tartó előkészítés (megvalósíthatósági tanulmány, tanulmányterv, stb.) után végül 28 helyszínre vonatkozóan rendelkezik létesítési engedéllyel, „további 3 helyszínen pedig gyalogosátvezetés létesítésére van mód” – közölték korábban.

Ruzsa Csaba, Pécs – nyomozással terhelt – gazdasági alpolgármestere korábban azt mondta, azért kerülnek ilyen sokba ezek a gyalogátkelők, mert „nagyon sok esetben közvilágítási tervezés kell, és a közvilágítási hálózat bővítése egy óriási tételt tesz ki, és maga a közvilágítás tervezése és építése külön, speciális energiahatósági engedéllyel együtt futó folyamat”.