Címlap Balhé Bezárna egy ó...

Bezárna egy óvodát az önkormányzat Pécsett, és jó döntést hoz ezzel!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lakat kerülhet a József Attila Utcai Tagóvodára - tudta meg a Pécs Aktuál. Az intézményt kiürítését hivatalosan "kihasználatlansággal" indokolják. Jelenleg 32 gyermek jár oda. Bár a döntés gerjeszthet indulatokat, alapvetően szakmailag indokolt - magyarázták lapunknak. 

„A József Attila Utcai Tagóvoda a város egyik legrégebbi óvodája, a belváros szívében, a Hullámfürdő közvetlen szomszédságában. Az intézmény udvara fákkal, bokrokkal övezett szép nagy terület, ahol a gyermekek minden évszakban találnak mozgásigényüket kielégítő és játékkedvüket fenntartó játékeszközöket”

írják érezhető szeretettel óvodájukról a dolgozók. Most még nagy a gyerekzsivaj az udvaron és a csoportszobákban, de hamarosan bezárná az intézményt az önkormányzat – tudta meg a Pécs Aktuál.

A pécsi városvezetés – egy lapunkhoz eljuttatott dokumentum alapján

kihasználatlansággal indokolja az intézmény megszűntetését.

Mindig is kis óvoda volt a belvárosi, Hullámhoz közeli intézmény, korábban is csak három csoporttal működött. Most 32 gyermek jár oda.

Ez a város harmadik legrégebbi óvodája, tavaly ünnepelte 90. születésnapját – pár éve volt is egy kisebb felújítás. A Pécs Aktuálhoz eljutott dokumentumban azt írják, hogy az épület további felújításra szorul, ezért a gyerekeket a dajkákkal, pedagógia asszisztensekkel együtt a

Budai Nagy Antal utcai épületbe helyezik át.

Hozzáteszik továbbá azt is, hogy az intézményből többen nyugdíjba is mennek.

Ellenzik a bezárást pedig jó döntés

A Pécs Aktuál nem hivatalos, de megbízható forrásból úgy tudja, hogy a szülők és óvónők egy része sem ért egyet teljes mértékben a bezárás ötletével. Még arra is hajlandóak lettek volna utóbbiak, hogy úgynevezett „sajátos nevelési igényű (SNI)” gyermekekkel foglalkozzanak az intézményben, csak ne szüntessék meg az óvodájukat. A fenti levél szerint ez sem volt elég, lakat kerülhet az intézményre hónapokon belül.

Az ovi ablakai rendben vannak

Lapunk úgy tudja, és ezt meg is erősítette pedagógus forrásunk, hogy szakmai szempontból jó döntés az óvoda bezárása, már korábban meg kellett volna lépnie az önkormányzatnak: túl nagy az épület és az udvar, túl kevés a gyerek, idős volt a pedagógusi „kar” is, és a környéken több óvoda is működik, tehát a szülőknek sem túl nagy teher új intézménybe vinni a csemetét. Gazdasági és fenntartói szempontból tehát indokolt a bezárás, az épületet pedig lehet hasznosítani másra.

A Pécs Aktuál levelet küldött a Pécsi Önkormányzatnak, amint válaszolnak természetesen frissítjük cikkünket!