Címlap Balhé Kedves punkok...

Kedves punkok vs. ijesztő alakok: megosztotta az orfűieket a hétvégi punkfesztivál!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Halálfélelemről”, „rettegésről” beszélnek többen is az első orfűi punkfesztivál miatt, pedig hivatalosan minden rendben volt. A TOXIC Weekend névre elkeresztelt esemény megosztotta a falu közösségét. A polgármester azonban nem tud arról, hogy komolyabb attrocitás történt volna, hozzá nem érkezett egyetlen panasz sem, sőt: inkább pozitív példákat emlegetett.

Bölcsészek helyett zúzás

Először rendeztek Orfűn háromnapos punkfesztivált július 7-8-9-én, mégpedig ott, ahol a Fishing On Orfű (FOO) is volt – vagyis a Panoráma Kempingben. Azt már előzetesen is érezni lehetett a kiadott sajtóanyagból, hogy súlyos bulira számítanak a szervezők is, ez persze a közönség összetétele miatt sem lehetett zsákbamacska. A békésen fröccsözgeztő, barátságosra tompuló bölcsészek helyett ugyanis a punk-szcéna egészen más hőfokon ég, főleg ha bulizásról van szó.

A TOXIC Weekend mögött álló csapat – akik nem mellesleg a Rockmaraton fesztivál és Punk-Rock-Maraton szervezői is – egy 100%-ig hamisítatlan punkbulit ígértek, „ahol nem csak a csontjainkra kell vigyázni a pogóban, de a májunkra is a kocsmapult mellett”

hívták fel a figyelmet már előre.

A háromnapos fesztivál hangulatát bármilyen szöveg helyett sokkal jobban visszaadja ez a fotógaléria, amelyet a Northern Lights Photo HU közösségi oldalán lehet megtalálni – cikkünk borítóképét is innen kölcsönöztük.

„Így még életemben nem rettegtem soha”

Egy 65 év körüli asszony azt mesélte lapunknak, szombat este arra lett figyelmes, hogy idegenek mászkálnak a kertjében.

– Halálfélelmem volt, amikor kinéztem a kertbe és láttam ezeket az összevissza tántorgó alakokat. Egyedül voltam itthon, mert a férjem dolgozott, és még nem ért haza. Én még éltemben nem rettegtem annyira, mint akkor – mesélte az asszony, aki végül kihívta a rendőröket is, szomszédja pedig eközben átterelte a csapatot a másik házba. Kiderült, hogy „rossz házba” mentek be a bulizók, eltévesztették a kertkaput, így a saját apartmanjuk helyett az asszonyhoz másztak be, mert a kulcsot nem találták.

Egy orfűi férfi szerint napközben „sokkal rosszabb volt a helyzet”, mint éjjel, ő azt mesélte, hogy a nappali hangzavartól nem tudott pihenni; de hajnalban is lármára ébredt fel, szóval húzós hétvégén van túl.

A lapunkhoz eljutott, fotókkal illusztrált panaszokból egyébként mi arra következtettünk, hogy inkább a fesztiválozók megjelenése keltett aggodalmat a falusiakban, igazán komoly attrocitásról nem kaptunk egyelőre információt

– de várjuk a rendőrség hivatalos válaszát is.

Hivatalosan minden rendben volt: pozitív példák

Lapunk megkereste a település polgármesterét is. Füziné Kajdy Zita azt mondta a Pécs Aktuálnak, hozzá egyetlen panasz sem jutott el, senki nem hívta fel hétvégén, hogy probléma lenne.

Olyan nyilván nincsen, hogy mindenkinek minden tetszik; ilyen a mesében sincs, főleg nem a valóságban. Hozzám azonban nem érkezett panasz a fesztivál ideje alatt

– közölte a polgármester.

Füziné azt is elmondta, a fesztivál előtt tartottak falugyűlést is, ahol úgy döntöttek, megnézik, milyen lesz az első punkfesztivál és majd a tapasztalatok tükrében döntenek a továbbiakról.

„Ősszel megint tartunk egy közmeghallgatást, ahol ez is téma lesz. Ha a többség úgy dönt, hogy ne ebbe az irányba menjünk, akkor nem ebbe fogunk”

– magyarázta a polgármester, aki azonban pozitív példákat tudott mondani. Nagyon kedvesek voltak például a punkok a dohányboltban – a trafikos mesélte neki -, és a helyi üzletben sem voltak rosszak a tapasztalatok. Minden reggelre megszervezték a szemétszedést is a faluban, erre sem volt panasz, pedig a fesztivál előtt többen tartottak attól, hogy szétszemetelik majd a falut. Nem így lett!

Lapunk megkereste a fesztivál szervezőit is. Amint ők is reagálnak, akkor frissítünk, vagy új cikket írunk.

(Borítóképünk forrása: Northern Lights Photo HU)