Címlap Balhé Megtisztult K...
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Biztonságos helyre szállíttatta a kaposvári önkormányzat a városban engedély nélkül lerakott 1400 tonna hulladékot – közölte a város polgármestere a Facebook-oldalára feltöltött videóban szerdán.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) tudatta azt is, hogy „megvédik Kaposvárt”, az illegális hulladéklerakás tettesei „nem úszhatják meg a büntetést”.

A településvezető először június végén nyilatkozott arról, hogy az Olaszországból származó hulladékot egy pécsi cég helyezte el a város három ipari telephelyén több mint egy éve.

A társaság jogszabálysértésével összefüggő eljárás lefolytatására nem az önkormányzatnak, hanem a rendőrségnek, ügyészségnek, kormányhivatalnak, bíróságnak van hatásköre, de mivel az ügy bonyolult, ez hosszú időt vesz igénybe – jelezte a polgármester, aki hozzátette, ezért úgy döntöttek, nem várják meg az eljárás végét, hanem gondoskodnak a hulladék elszállításáról és arról, hogy az a kaposvári hulladéktelep elkülönített részére kerüljön.

Az ügyészség időközben vádat emelt az ügyben, és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt fegyházbüntetést indítványozott a bíróságnak a pécsi céget irányító férfival szemben.

A vádirat szerint a büntetett előéletű férfi gazdasági társasága hulladékgazdálkodási engedély nélkül főként műanyag-, textil- és papírhulladék Magyarországra szállítására kötött hulladékkezelési szerződéseket olasz vállalatokkal. Tavaly a társaság mintegy kétezer tonna hulladékot vitetett illegálisan pécsi és kaposvári bérelt ingatlanokra.