Címlap Balhé Mohácstól dél...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem mindennapi lehetőség egy új állam első esküvőjén részt venni. Ráadásul nincs is messze, ugyanis Liberland a magyar határtól alig 10, Pécstől pedig 80 km-re van. 

„Liberland első esküvőre készül! Anna és Christian október 28-án szombaton délután három órakor összeházasodnak a Szabadság-szigeten! Egy liberlandi sem hagyhatja ki! Csináljunk egy rendes bulit. Ők tartják a szabadság fáklyáját Liberlandban az elmúlt pár hétben! Vigyél nekik ajándékokat, és gyere el Liberlandba!” – szól a meghívó a Liberland közösségi oldalán.

Liberland Szabad Köztársaság egy Szerbia és Horvátország közötti nemzetközileg vitatott jogállású, a Drávaközben, a Duna jobb partján, Vörösmart közelében fekvő 7 négyzetkilométeres szigeten alakult meg. 2015. április 13-án jelentette be új állam létrejöttét Vít Jedlička, a cseh Szabad Polgárok Pártjának egyik tagja, aki egyben az állam első elnöke is lett. A történet azonban nem ilyen egyszerű, mert a hatóságok szerint a terület Horvátország része, ezért a rendőrség rendszeresen razziázik és lerombolják a felhúzott viskókat. Ez történt legutóbb néhány hete is. A rendőri akciót a sziget foglalók videóra vették.

A liberlandiak leginkább nyugat-európai turisták, akik tavasz és ősz között járnak ide nomád módon nyaralni. Ők és vezetőjük, a cseh közgazdász és politikus Vít Jedlička szeretne itt saját államot létrehozni. Egy állam, amelynek központi szervező ereje a szabadság, ahol az adófizetés önkéntes, és az államapparátus a lehető legkisebb. Ez a célja a harmincegy éves cseh vállakozó-politikusnak.

Liberland idén augusztus elején bejelentette első határátkelőjének megnyitását. „A mai naptól lehetőség nyílik Liberland látogatására. A látogatásokat körültekintően és előre meg kell tervezni, mivel a határátkelő jelenleg csak a nappali órákban tart nyitva. Erről a horvát határrendészettel közös megegyezéssel döntöttünk. A határátkelőhelyet jelenleg csak gyalogos szárazföldi forgalom számára elérhető a horvátországi Vörösmart (Zmajevac) felől a Duna-gáton haladva” – mondta a „miniszterelnök”.

Nagyratörő tervek már elkészültek, mutatjuk mit is álmondtak meg maguknak a Liberlandiak Duna-szigetre.