Címlap Balhé Mutyi Pécsen:...

Mutyi Pécsen: Az új polgármesterrel megbeszélte, az alpolgármesterrel elintéztette

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

És meg is nyerte azt a pályázatot, amit maga "írt ki", és amelyre ő maga ajánlotta be a meghívandó többi pályázót is. Tuti siker!

Nem sokkal az új városvezetés felállása után egy „átvilágításra” írt ki meghívásos pályázatot a pécsi önkormányzat. Néhány korábban indított és TOP-os forrásokból finanszírozott szocális rehabilitációs programot (például ezt, ezt és ezt) kellett átvizsgálni a hivatalos verzió szerint.

Bár a TOP-os projekteket az Államkincstár hivatalból ellenőrzi, az első ránézésre ezért teljesen felesleges „átvilágítás” ötlete mégis könnyen átcsúszott. Talán azért, mert ez már nem is az első ilyen eset lehetett, talán másért. Végül be is futott a győztes.

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint azonban nagyon úgy néz ki, hogy az egész folyamatot előre egyeztették: a kiírástól a nyertesig.

A győzetes pályázó cég nevében eljáró férfi – aki személyesen ismeri a pécsi városvezetőket Facebookos fotók taulsága szerint is – előre megbeszélte az egészet Péterffy Attila polgármesterrel. Ráadásul ezt még ő maga is leírta abban az emailben, amelyet Bognár Szilvia alpolgármesternek küldött – még a hivatalos kiírás előtt. A DK-s alpolgármester feladata volt ugyanis az egész projekt hivatalos futtatása, hiszen ő felel a szociális területekért is Pécsen. Ezért nem véletlen, hogy részben a titkárságán keresztül bonyolították le ezt a levelet is, még a kiírás előtt:

(Bár cikkünk folytatásában lesz szó az érintett férfiről, egyelőre a nevét és a cégeket kitakartuk ebből a levélből, amit az alpolgármesternek küldött. Mert ő egyelőre csak mellékszereplője ennek a történetnek.)

A férfi azt írja Bognárnak, hogy „elkészítette az átvilágítás felkéréséhez a levelet a három meghívandó céggel. Kéri, hogy ezeket postázzák ki és ők már küldik is a számszerűsített ajánlatukat”, mintha mit sem tudnának semmiről. Külön sorban jelzi az illető azt, hogy

„a lebonyolítás menetét így beszélték meg a polgármesterrel!”

Az ügy a levélben írtak szerint – bár némi késéssel – el is indult, és véget is ért azzal, hogy a férfi érdekeltségébe tartozó (de rokona által vezetett) cég „megnyerte” az átvilágítást: nem kevés közpénzhez jutva ezzel. (Bár a pénzösszeg nagysága nem is fontos ebben az ügyben, hanem az eljárás a lényeg – a szerk.)

Úgy tudjuk, a férfi és a cég nem csak Pécsett játszhatta el ezt a bennfentes trükköt, hanem más városokban is 2019 decembere és idén március között – forrásaink is erről beszéltek. Pécsen sem találtuk a nyomát annak egyelőre, hogy a „munkát” egyébként elvégezték volna.

Csak Péterffy engedélyével nyilatkozik

A férfit elértük telefonon. Háttérinformációt akartunk tőle kérni első körben, de azt mondta, a polgármester engedélye nélkül nem akar velünk beszélni, hívjuk vissza egy óra múlva. Később visszahívtuk, igaz, egy másik telefonról. Akkor elmondta, hogy „szakértőként dolgozik a városnak”, de neki nem feladata nyilatkozni, forduljunk a polgármesterhez. Amikor rákérdeztünk a fenti levelezés részleteire búcsúzóul, akkor ránk csapta a telefont.

Bognár Szilvia meggondolhatta magát

Az alpolgármestert felhívtuk a mobilján még napközben, mivel a Polgármesteri Hivatalban rendre elakadnak a kérdéseink; onnan válaszokat soha nem kapunk. Ezért kénytelenek voltunk kikerülni a hivatali utat.

Bár Bognár Szilvia nem vette fel a telefont, arra az üzenetre, amelyben pontosan leírtuk az esetet és hogy miért keressük, válaszolt. Azt írta nekünk SMS-ben, hogy 17:30-ig tárgyal. Azóta viszont többszöri hívásunk ellenére sem tudtuk elérni. (Négy hete folyamatosan próbálunk vele személyes interjút is összehozni egyébként, de egyelőre nem sok sikerrel. Udvariasan ugyan, de mindig kibújik az időpontok alól, különféle kifogásokkal.)

A képen Márki-Zay Péter mellett Bognár Szilvia áll. A férfiak egyike írta neki a fenti levelet. Fotó: Facebook

(Folytatjuk!)