Címlap Közélet Furcsa átvilá...

Furcsa átvilágítási közbeszerzésre bukkantunk

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Úgy néz ki, meghívásos közbeszerzést írt ki az önkormányzat egy olyan pénzügyi átvilágításra, amelyen egyébként egy vadonatúj főosztálynak kell folyamatosan dolgoznia, havi jelentésekkel. Viszont, ha van erre dedikált, fizetett önkormányzati szervezet, akkor miért van szükség egy pár milliós külsős vizsgálatra?

Az egyik múltkori Közgyűlésen a város alpolgármestere, Ruzsa Csaba frappáns magabiztossággal oktatta az ellenzéket. Ennek során mondta ezt:

Tehát azt mondta, hogy a Költségvetési és Közgazdasági Főosztályt azért hozták létre, hogy pontosan követni lehessen – havi, de egyelőre csak negyedéves jelentésekkel, hogy

„pontosan mi a reális pénzügyi helyzet”

az önkormányzatnál, intézményeknél, cégeknél. Ez a munka pedig már javában folyik – magyarázta az alpolgármester.

A napokban azonban a különféle önkormányzati szakbizottságok dokumentumait böngészve kiszúrtuk ezt az előterjesztést, amely azóta már életbe is lépett információink szerint.

Vagyis az önkormányzat – egészen konkrét budapesti és egészen konkrét vidéki cégek számára – kiírt egy meghívásos közbeszerzést pénzügyi átvilágítás miatt. Azért csak meghívásos eljárást és nem nyíltat, mert az összeg nem éri el azt a törvényi határt, amely fölött már kötelező lenne a nyílt eljárás.

Az éppen Ruzsa Csaba által jegyzett hivatalos anyag indoklása szerint „az átvilágítás legfőbb célja az Önkormányzat intézményekkel és társaságaival összevont – 2019.10.31. napján fennálló – hitel- és adósságállományának, visszatérítendő támogatás-állományának megállapítása, és az ezzel kapcsolatos helyzetértékelés”. Illetve

„következtetések levonása a vagyoni-, pénzügyi helyzetre vonatkozóan”.

Az összeg sem tűnik magasnak, mert mindössze 5 millió forint + ÁFA-ról van szó. Nem is az ellentételezés mértéke az érdekes ebben az esetben, hanem az, hogy úgy tűnik első olvasatra, mintha

olyan feladatra költenének el pénzt, amire van házon belül is szakértői csapat.

Ráadásul olyan, amit éppen az új városvezetés hozott létre. Vagyis az ott dolgozó szakemberek ezért a feladatért kapják a fizetésüket.

A napokban igyekszünk tisztázni ezt a kérdést az önkormányzattal, mert előfordulhat, hogy csak mi értünk félre valamit és valójában nem ugyanarról a feladatról van szó. Amint válaszolnak, beszámolunk róla.