Címlap Közélet Nem csak egy ...

Nem csak egy melegfelvonulás lesz Pécsen tavasszal

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a sajtóhírek rendre csak egy csoportot emelnek ki, valójában számos nemzetiség és kisebbség – köztük az LMBTQ közösség is – képviseltetni fogja magát a Diverse Youth Network szervezésében megvalósuló pécsi fesztiválon májusban – állítják a szervezők.

Egyelőre meglehetősen keveset tudni a tavasszal esedékes, és eddig több mint 9000 embert felidegesítő „melegfelvonulásról”. (A számokat ITT vesézzük ki jobban, ugyanis akad meglepetés.) Azért az idézőjel, mert ez az esemény nem csak egy melegfelvonulás lesz, még akkor sem, ha a szervezők szorosan együttműködnek a Budapest Pride Szervezettel.  

Valójában egy hatnapos emberi jogi fesztivált szervez Pécsre a Diverse Youth Network nevű civil szervezet, amelynek csak egy részét képezi majd az első vidéki Pride felvonulás: a Pécs Pride 2020. A fesztivál hivatalos elnevezése “Freedom of My Identity”, azaz az “Identitásom Szabadsága” címet viseli.

Az eseményre május 11-16 között kerül sor Pécsen, maga a felvonulás a belvárosban lesz 16-án.

A szervezők azt mondják, hogy a hat napos program során „többek között tárgyalják majd az LMBTQ+ emberek, a hazai cigányság, a zsidóság, valamint a magyarországi nemzetiségek helyzetét is, reagálva a legégetőbb emberi jogi és társadalmi kérdésekre, dilemmákra”.

Hogy pontosan mik lennének ezek, hány nemzetiségi szervezet fog ezen résztvenni, és milyen formában folyna a több napos esemény, arról egyelőre nincs hír, mint ahogy arról sem, milyen útvonalon, és milyen biztonsági előírások mellett vonulhatnak majd a Pécsi Pride résztvevői.

Hivatalosan a fesztivál célja „a társadalmi csoportok közötti párbeszéd kialakítása, a döntéshozók megszólítása és a kisebbségi csoportok láthatóságának növelése”. Azt, hogy ez egészen pontosan hogyan is nézne ki, kitartó érdeklődésünk ellenére sem árulták el a szervezők. Azt ígérik, hogy a legfontosabb információkat mindig időben nyilvánosságra hozzák majd a Facebook oldalukon és a honlapjukon is.  

Közmeghallgatást kezdeményezett az ÖPE

Kővári János, az ÖPE képviselője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy közmeghallgatást kezdeményeznek a Pécs Pirde miatt.

– A pécsi polgárok aláírásukkal is segíthetik, hogy létrejöhessen a közmeghallgatás, azért, hogy mindent megtudhassanak a rendezvényről. Emellett jogi lépéseket is fogunk tenni, mert

úgy gondoljuk, hogy a pécsiek nyugalmát és jóérzését sérti ez a felvonulás”

– nyilatkozta a képviselő, majd így folytatta: “Határozottan kérek minden pécsi polgárt, hogy

sem uszító, sem gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat ne tegyen, mert ebben az esetben a provokáció eléri a célját. Hangsúlyozom, itt nem egy nemi identitású kisebbség-, hanem egy közerkölcsöt sértő felvonulás ellen tiltakozunk”

– tette hozzá.

Kővári János elmondta, hogy amennyiben sikerül legalább 6-8 ezer aláírást összegyűjteni, abban az esetben kötelező lesz a közmeghallgatást megtartani.

Pécs befogadó?

Pécsre egyébként azért esett a szervezők választása, mert befogadó városként tartják számon.

Tavaly Nyugat-Európa számos vidéki- és fővárosában, köztük a nem éppen ateista Lengyelországban,  27 Pride felvonulást rendeztek.

Időközben petíció indult a petíció ellen, mivel a Kétfarkú Kutyapárt is beszállt az ügybe. További részletekért IDE érdemes kattintani.

(Borítóképünk illusztráció!)