Címlap Balhé Továbbra is s...

Továbbra is sztrájkra készülnek a buszsofőrök

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A más városokhoz hasonló, bruttó 1401 forintos alap órabért szeretne elérni a sofőrök számára az egyik szakszervezet, mert most ennél jóval kevesebbet (bruttó 1211 forintot) keresnek. Az alacsony fizetés miatt azonban egyre csak fogynak a pilóták a városban, már alig vannak háromszázan. Fejenként tehát bruttó 190 forintról megy a vita. „Mégsem sikerül megegyezni, miközben a Tüke Busz menedzsmentjében havi több százezer forintos fizetések vannak és a cég más területein dolgozók is magasabb órabért kapnak, mint a sofőrök” – állítja a szakszervezeti vezető.

Továbbra is sztrájkra készülnek a Tüke Busznál, mert most csak bruttó 1211 forintos alap órabért kapnak a sofőrök. Ezt keveslik, és azt szeretnék, ha más városokhoz hasonlóan Pécsett is bruttó 1401 forintot kereshetnének. Ebből tehát még lejönnek az adók, járulékok és egyebek, de a különféle pótlékokkal (mint például az éjszakai műszak) együtt már megmaradhatna nekik “kézben” ez az összeg, ha sokat dolgoznak.

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a helyzetet, akkor tehát mindössze fejenként 190 forintról megy a vita a város- és cégvezetéssel már hónapok óta, de persze azért ez nem ennyire egyszerű.

Feszültséget kelthetnek a válaszok

Pár napja megvolt az első komolyabb bértárgyalás a Tüke Busznál, de nem igazán vezetett eredményre, a város- és cégvezetés csak az időt húzza – mondta a Pécs Aktuál érdeklődésére Raposa Gábor, Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) pécsi vezetője.

Ezzel szemben Hofekker Ferenc, a másik szakszervezet (FDSZ) vezetője már jóval megengedőbb. Megtudtuk tőle, hogy szerinte „jól haladnak a bértárgyalások”. Azonban, hogy mennyire jól, azt már nem árulta el, mert többszöri és kitartó érdeklődésünkre, illetve a részleteket firtató kérdéseinkre azt írta:

„Köszönöm a megkeresését, de nem kívánunk válaszolni a kérdésekre, mert a válaszok provokatívak és feszültségkeltőek lehetnek.”

Hofekker egyébként korábbi nyilatkozataiban arra célozgatott, hogy a bruttó 190 forintos óradíj-igény mögött politikai okok állhatnak, mégpedig zavarkeltés. Ezt a SZAKSZ visszautasította.