Címlap Balhé Újabb pert bu...

Újabb pert bukott el a Tüke Busz jogerősen: most a szakszervezetet perelték hiába

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jogerős: Jogszerű volt a TÜKE Busznál megtartott januári sztrájk! – közölte a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ).

A Pécsi Ítélőtábla (mint másodfokú bíróság) arra a meggyőződésre jutott, hogy a SZAKSZ által szervezett és 2024. január 28-29-én megtartott sztrájk jogszerű volt, a jogszabályban előírt hétnapos határidőt a szakszervezet betartotta.

Dobi István elnök közölte,

ezzel a SZAKSZ szűk másfél év alatt immár a harmadik sztrájkjoggal összefüggő eljárást nyerte meg jogerősen

a közlekedési szektorban.

Amint arról beszámoltunk, a Tüke Busz pilótái minimális fizetésemelést szeretnének, hogy alap óradíjuk elérje, és 2 forinttal meghaladja a Volánnál dolgozó kollégáik díját. Ezzel ugyanis szerintük biztosítani lehet, hogy hosszú távon is legyen elég sofőrje a vállalatnak, és ne szippantsa át őket a konkurencia. Azaz

összesen bruttó 2250 forintot szeretnének elérni.

A SZAKSZ korábban bírálta a Tüke Busz kisebb szakszervezetének vezetőjét, az FDSZ elnökét, Hofekker Ferencet, akiről azt állították, hogy a pilóták ellen dolgozik, amiért nem segíti a sztrájkot, nem segíti a bérharcot. Akkor lapunknak Hofekker azt mondta, csak annyit szeretne, hogy jogszerű legyen a sztrájk, mert akkor van esély a béremelésre, ha minden jogilag kifogástalan.

Mint most kiderült, hogy a sztrájk jogszerű volt, a Tüke Busz hiába próbálta ennek ellenkezőjét bizonyítani.

Ez nem az első per, amit jogerősen elveszít a Tüke Busz. Korábban megírtuk, munkaügyi pert is elvesztettek, így több tízmillió forintot kellett kifizetniük két korábbi középvezetőnek, akiket mondvacsinált okok miatt távolítottak el a cégtől nem sokkal az új városvezetés felállása után, majd egyiküket nyíltan - igaz név nélkül - de meg is vádolták az "átvilágítások" során. 


Folytatják a sztrájkot

– Korábban a társaság vezérigazgatója kiadott egy közleményt, amiben arról tájékoztatta a munkavállalóit, hogy a SZAKSZ sztrájkja jogellenes volt és már többen azt terjesztették a munkahelyeken, hogy a szakszervezetünket a Tüke Busz, kiperli a vagyonából. Skutnit Tibor vezérigazgató úrnak akkor most kell a korábbi és idő előtti közleményét közzétenni és arról tájékoztatni a dolgozókat, hogy a SZAKSZ a sztrájkot jogszerűen tartotta, a Tüke Busznál – közölte Dobi István. A szakszervezeti vezető hozzátette:

A 25 % béremelés eléréséért, ha az elkerülhetetlen, akkor a sztrájkot folytatni fogjuk.